Εφτασε η ώρα του Πετσίτη

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε αυτήν καλείται να δώσει πληροφορίες (ή ακόμα και εξηγήσεις) η Αννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Θα ακολουθήσουν (σε συνεδρίαση πριν από το Πάσχα) οι ακροάσεις των υπευθύνων της ΔΕΠΑ, Κιτσάκου και Τζώρτζη, και αμέσως μετά το Πάσχα θα κληθεί ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής ο Μανώλης Πετσίτης (φωτογραφία), γνωστότερος ως «Μανόλο του Παππά», ο οποίος θα πρέπει να εγκαταλείψει την Κύπρο (και την πολυτελή ζωή που διάγει) για να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για τον ρόλο του, για τους χρηματοδότες του και για τους φίλους του. Θα ερωτηθεί συγκεκριμένα ποιος του έδινε το δικαίωμα να μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου (και να βρίσκεται συχνά δίπλα στον Πρωθυπουργό και στον Νίκο Παππά), τι ρόλο είχε εκεί και βεβαίως πού βρήκε τόσο πολλά χρήματα.

Στη Βουλή και οι Κιτσάκος και Τζώρτζης

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επρόκειτο να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα καλώντας την κυρία Ζαΐρη, αλλά λόγω των εξελίξεων στο σκάνδαλο της Νovartis και του ότι απουσίαζαν στις Βρυξέλλες ορισμένα μέλη της Επιτροπής (όπως για παράδειγμα ο Ευ. Βενιζέλος) αναβλήθηκε για την προσεχή Τετάρτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές της ΝΔ (οι οποίοι ζήτησαν  την παρουσία της κυρίας Ζαΐρη και των Κιτσάκου, Τζώρτζη και Πετσίτη) δεν έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως. Οπως μου είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, οι βουλευτές της ΝΔ θα θέσουν μια σειρά από ερωτήσεις στην κυρία Ζαΐρη, ώστε να βγουν τα πάντα στην επιφάνεια: «Θα πρέπει να βγουν όλα, καθ’ ότι δεν μπορεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μη δώσει αυτά τα στοιχεία στους βουλευτές, ώστε να έχουν σαφή αντίληψη περί τίνος πρόκειται» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Θα κληθεί και ο Παππάς;

Σε ερώτηση ποιοι άλλοι ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδη, ο κ. Τζαβάρας είπε: «Εάν προκύψουν στοιχεία, θα κληθεί και ο Νίκος Παππάς ώστε να μάθουμε επιτέλους ποιες ήταν (ή είναι) οι σχέσεις του με τον Πετσίτη». Ο κ. Τζαβάρας όμως αποκάλυψε και τούτο: Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να κληθεί και ο κύπριος δικηγόρος, ειδικευμένος στις offshore εταιρείες Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος είχε συνταξιδεύσει με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Οπως καταλαβαίνετε, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Πετσίτη.

Η ΔΕΠΑ έχει ενημερώσει εγκαίρως

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2017, το νέο μάνατζμεντ της ΔΕΠΑ έχει προβεί συστηματικά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές για την υπόθεση των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις συνεχείς ενημερώσεις της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, με τις οποίες η διοίκηση Τζώρτζη έχει εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιστωτική έκθεση της ΔΕΠΑ λόγω των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήταν υποχρεωμένη να παραλαμβάνει.

***

Επίσης η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της ELFE σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Οπως όμως είναι προφανές, οι αποφάσεις αυτές είναι πολυπαραγοντικές και αρμοδιότητας και άλλων φορέων, και συνεπώς εξαρτώνται από τις εντολές των μετόχων της ΔΕΠΑ και των συναρμόδιων υπουργών και όχι μόνο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος φαίνεται να συμμερίζεται τις σχετικές ανησυχίες. Παρ’ όλα αυτά η πολιτική διάσταση του θέματος και η εμπλοκή και τρίτων προσώπων στο κουβάρι ELFE φαίνεται ότι αντί να επισπεύσουν έχουν αναστείλει επ’ αόριστον τις τελικές αποφάσεις από τους (συν)αρμοδίους…

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν όνομα-κράχτη

Πώς και πώς περίμεναν χθες οι Συριζαίοι την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του Αλέξη Γεωργούλη ή του Γιώργου Καπουτζίδη (ώστε να έχουν ένα όνομα-κράχτη για την Ευρωβουλή), ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεν Καπουτζίδης, συγγραφέας, ηθοποιός και παρουσιαστής διαφόρων σόου, είχε εξαρχής αρνηθεί να αφήσει τα «πόστα» του, ενώ ο Γεωργούλης ζήτησε από έναν παλαιό συμφοιτητή του εχέγγυα εκλογής στην Ευρωβουλή, δηλαδή στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό ανά την επικράτεια. Τσίπρας και Γεωργούλης είχαν «ανταμώσει» για κάποια χρόνια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσοβίου διατηρώντας καλές προσωπικές σχέσεις. Τόσο ο Καπουτζίδης όσο και ο Γεωργούλης θεωρούνται επιτυχημένοι στον καλλιτεχνικό κλάδο και τα ονόματά τους «τζιράρουν» ετησίως πολύ παραπάνω από τις απολαβές του ευρωβουλευτή, ενώ δεν λησμονούν το πάθημα του συναδέλφου τους Παύλου Χαϊκάλη ο οποίος πλέον βγαίνει «στιγματισμένος» (μάλλον λόγω της καυτής πατάτας για το Ασφαλιστικό που έλεγε) στο θεατρικό σανίδι.

Οι αλήθειες του Τσακαλώτου

«Ο,τι γίνεται στην κυβέρνηση, υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο και συλλογική ευθύνη. Και για τα καλά και για τους συμβιβασμούς. Αλλιώς είναι σύνθεση βαρόνων» ήταν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχολιάζοντας στην ΕΡΤ3 τη θητεία του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη. Οταν βεβαίως λέει «συλλογική ευθύνη», προφανώς βάζει στο κάδρο και τον εαυτό του, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε ότι η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 80 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι το σίγουρο είναι πως μεταξύ 2010 και 2015 χάθηκε το 27% του ΑΕΠ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.