Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό.Είναι διεθνές, ερευνάται σε διάφορες χώρες και πρωτίστως στις ΗΠΑ και αφορά κυρίως τη διακίνηση μαύρου χρήματος σε μεγάλο αριθμό γιατρών, ερευνητών, κλινικών εργαστηρίων κ.λ.π. Η εμπλοκή πολιτικών, αν υπάρχει, δεν είναι κυρίαρχη, τουλάχιστον με βάση την ιδιαίτερα αυστηρή έρευνα των αμερικανικών αρχών.

Αν υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο ή τουλάχιστον βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, αυτό αφορά κυρίως την περίοδο 2004-2009.Την περίοδο δηλαδή διακυβέρνησης Καραμανλή, την οποία, σκοπίμως προφανώς για τους γνωστούς λόγους, η κυβέρνηση του Σύριζα δεν θέλησε να ερευνήσει. Είναι ενδεικτικό ότι το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,4 δισ. και το 2009 είχε εκτοξευθεί στα 5,6 δισ. Είχε δηλαδή υπερδιπλασιαστεί.

Την περίοδο 2011-2012, η οποία ερευνάται η δαπάνη μειώθηκε ξανά στα επίπεδα του 2004. Εχουμε ακούσει διάφορα φληναφήματα  από στελέχη του Σύριζα και από το ίδιο τον πρωθυπουργό για σπατάλες 30 ή 23 δισ.ανάλογα με την περίπτωση και πάει λέγοντας. Τώρα διαβάζουμε στο πόρισμα που κατατέθηκε  στη Βουλή, αναπόδεικτες καταγγελίες για πιθανές δωροδοκίες της τάξης μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να μάθουμε την αλήθεια. Ωστόσο τα γεγονότα είναι εδώ και μας προκαλούν. Κατηγορούνται ή στοχοποιούνται πολιτικοί για την περίοδο που η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε δραματικά και αφήνουμε στην άκρη την περίοδο της μεγάλης έκρηξης.Και βέβαια δεν μαθαίνουμε τίποτε για την έρευνα που αφορά τη χρηματοδότηση των υπηρετών της υγείας.

Διαβάζουμε για τρία ή τέσσερα φάρμακα που εντάχθηκαν στο σύστημα με υψηλές τιμές, όταν το 2006 για παράδειγμα είχαν ενταχθεί 1952 νέα φάρμακα χωρίς κανείς να ασχοληθεί .Αγνοούμε δηλαδή την περίοδο που γινόταν κυριολεκτικά πάρτι στην υγεία και ψάχνουμε μια άλλη που αποδεδειγμένα η δαπάνη συρρικνώθηκε.

Η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από προφανής.Με τις συνήθεις μεθοδεύσεις που ακολουθεί επιδίωξε να στοχοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς της αντιπάλους, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσει κομματικά οφέλη και θα παραπλανήσει τους πολίτες. Δεν την ενδιέφερε ούτε η απόδοση δικαιοσύνης, ούτε η εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου.

Το μόνο που την ενδιέφερε και την ενδιαφέρει ακόμα  είναι η ηθική και η πολιτική εξόντωση των αντιπάλων της.

ΤΟ ΒΗΜΑ