To μήνυμα πως η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως πλέον το βάρος θα πρέπει να πέσει στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Ενδεικτικά ανέφερε πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ και πλέον καταγράφει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που, όπως σημείωσε, δείχνει ότι επήλθε μια τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την Ελλάδα», διευκρινίζοντας, όμως, πως η χώρα «δεν έχει φθάσει στο τέλος του δρόμου».
Ειδικότερα, υποστήριξε πως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν και πως οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Ερωτηθείς για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε να υποστηρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευτεί με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρέγκλινγκ μιλώντας επίσης σήμερα στην δεξαμενή σκέψης Bruegel στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εφόσον η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε.
Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, εξοικονομεί ετησίως περί τα 12 δισ. ευρώ, σε πληρωμές τόκων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ.
Τα καλύτερα τελείωσαν για την ευρωζώνη
O κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ακόμα πως η εντυπωσιακή ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2017 δεν μπορεί να διατηρηθεί.
«Δεν θα δούμε τα επόμενα δύο χρόνια τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2017. Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι τα καλύτερα τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κρίση» ανέφερε στο CNBC ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει νέα κρίση τα ερχόμενα χρόνια, παρά την πρόσφατη κάμψη της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στον υπόλοιπο κόσμο.
«Δεν μου προξενεί έκπληξη που η ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα γιατί το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.
(ΠΗΓΗ: με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)