Σε στενό μαρκάρισμα μπαίνουν οι δανειολήπτες με «κόκκινα» καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Τα τραπεζικά ιδρύματα δέχονται πιέσεις προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων.
Άλλωστε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεση για το 2018, υπογραμμίζει ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και οι τράπεζες να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2018 στα 81,8 δισ. ευρώ (45,4% του συνόλου των δανείων) και τα νέα πλάνα των τραπεζών στοχεύουν σε μείωση του δείκτη των NPL κάτω από το 20% στο τέλος του 2021, έναντι 21,2% που προέβλεπαν τα σχέδια που υπέβαλαν οι τράπεζες τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι άδειες
Σε 17 ανέρχεται ο αριθμός των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η EOS Matrix Greece, πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, αυξάνοντας τον αριθμό των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα στις 17.
Πρόκειται για τη Cepal, τη Eurobank FPS, την Pillarstone, την Hoist, την Β2Kapital, τη Resolute Asset Management, την Independent Portfolio Management (της Alvarez Marshal), τη Cerved Credit Management, την QQuant, την UCI, την DV01 Asset Management, τη Special Financial Solutions, την LPN Capital, τη Melfin, την APS και τη Θεά Άρτεμις (θυγατρική της τράπεζας Αττικής).