Μακρά θα είναι η νύχτα στις Βρυξέλλες, καθώς οι «27» δεν συμφωνούν ως προς το χρονικό όριο της παράτασης του Brexit. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε το αίτημά της για αναβολή της εφαρμογής του Αρθρου 50, ζητώντας παράταση έως τις 30 Ιουνίου, και αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των «27».
Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς υποστήριξε κατά την τοποθέτησή της η Τερέζα Μέι, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν να ήταν «βοηθητική και συμπαγής». Μετά την τοποθέτησή της η Μέι αποχώρησε από την αίθουσα και ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ των «27». Η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει αργότερα, όταν η Σύνοδος Κορυφής θα έχει καταλήξει ως προς το αίτημά της.
Αν και δεν υπάρχει κάποια χώρα που να τάσσεται κατά της αναβολής του Αρθρου 50, ωστόσο υπάρχει διάσταση απόψεων -κυρίως- μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για την απάντηση που θα πρέπει να δώσει η ΕΕ στην Βρετανία. Το Βερολίνο επιθυμεί η παράταση να φθάσει έως το τέλος του 2019, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για συμφωνία σε όλα τα σημεία με το Λονδίνο -και να αποφευχθεί το ρίσκο άτακτου Brexit-, ενώ το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας μικρής αναβολής -ενδεχομένως και πριν από τις ευρωεκλογές στις 23 – 26 Μαΐου.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των πλευρών βρίσκονται οι ευρωεκλογές και το κατά πόσο η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος σε αυτές. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit πριν από τις 23 Μαΐου, η Βρετανία θα πρέπει να διεξάγει ευρωεκλογές σύμφωνα με την ΕΕ -κάτι που το Λονδίνο και κυρίως οι Συντηρητικοί δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται ως ενδεχόμενο. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που το χρονικό όριο της 30ης Ιουνίου αποδειχθεί επαρκές, αλλά ήδη έχουν διενεργηθεί οι ευρωεκλογές στη Βρετανία, η ολιγοήμερη θητεία των βρετανών ευρωβουλευτών μοιάζει με αστείο -το οποίο υπό το πρίσμα του ευρωσκεπτικισμού που επικρατεί σε πολλές χώρες της ΕΕ το πιθανότερο είναι πως θα αποτελέσει πλήγμα για την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ξεκαθάρισε σχετικά ότι δεν θεωρεί αποδεκτό να εκλέξει η Βρετανία ευρωβουλευτές (εφόσον το «διαζύγιο» δεν έχει επέλθει έως τις 23 Μαΐου), αλλά αυτοί να μην συμμετάσχουν ποτέ στην Ευρωβουλή, ακόμη και στην περίπτωση που το Brexit πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θεωρεί γελοιοποίηση του θεσμού ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Ντόναλντ Τουσκ εισηγήθηκε η αναβολή να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προτείνει η Μέι, πιθανώς και ενός έτους. Την άποψη αυτή ενστερνίζονται κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών η Τσεχία, η Πολωνία και η Ιταλία. Υπέρ μικρής αναβολής έχει ταχθεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός.