Με ένα βίντεο από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στο οποίο είναι ευδιάκριτα δελφίνια που κολυμπούν δίπλα στα τουρκικά πολεμικά πλοία, απάντησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στο Τwitter σε σχέση με το θέμα με τα νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που πάντα επιχειρούν με υψηλό αίσθημα ευαισθησίας για το περιβάλλον, έκαναν το ίδιο και στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με ενσυνειδησία για να προστατέψουν τους φίλους τους στη θάλασσα», ανέφερε το tweet.
İcra edilen operasyonlarda dahi çevreye olan duyarlılığını muhafaza eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Mavi Vatan nöbetinde de denizdeki dostlarını koruma bilinci içinde hareket ediyor.#MSB #TSK pic.twitter.com/Z56iW8v6HU
— Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 9, 2019
Υπενθυμίζουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ότι νεκρά δελφίνια ξεβράζονται στις ακτές του Αιγαίου χωρίς να φέρουν ίχνος ηθελημένης θανάτωσης ή κάποιας σοβαρής ασθένειας.
«Η αύξηση των εκβρασμών δελφινιών συμπίπτει χρονικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο. Ενώ και τα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά θηλαστικά, παραπέμπουν σε μεταφορά τους από τις περιοχές των ασκήσεων. Συνεπώς, αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.
Οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους» έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένως πως η υπερσυγκέντρωση πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο (από διάφορες χώρες), σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού και την υπεραλίευση, προκαλεί μεγάλες πιέσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και ειδικά στα θηλαστικά. «Στις συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, συμμετείχαν πάνω από 100 τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ υπήρξαν βολές με πραγματικά πυρά, καθώς και συνεχόμενη (ανεξέλεγκτη) χρήση σόναρ, που προκαλεί έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ηχορύπανση από τις συγκεκριμένες συχνότητες των σόναρ του πολεμικού ναυτικού προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά επηρεάζουν ακόμα και τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν», τονίζει ο κ. Τσιμπίδης. Τα σόναρ είναι συστήματα ηχοεντοπισμού υποβρυχίων, που χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία και ελικόπτερα.