Εναν μήνα μετά την πολύνεκρη ρατσιστική επίθεση και τη μαζική δολοφονία 49 μουσουλμάνων στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας που βύθισε στο πένθος τη φιλήσυχη χώρα και προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ευρωπαίοι στρέφονται τώρα σε πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ ακροδεξιών ευρωπαίων ιδεολόγων και του 28χρονου δράστη Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε δύο δωρεές σε μια αντιμουσουλμανική οργάνωση με πλοκάμια στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Εύλογα η προσοχή εστιάζεται σε ακροδεξιές ομάδες η άνοδος των οποίων συμπίπτει με το αυξανόμενο αντιμεταναστευτικό ρεύμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη και την άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων γενικότερα στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες είναι και το κίνημα με την ονομασία «Identitarian Movement», δηλαδή «Ταυτοτικό Κίνημα».
Εμφανίστηκε το 2002 και έχει γαλλικές ρίζες, μια και οι ιδρυτές του είναι πρώην μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι αποκλείουν τους μετανάστες και κάθε άτομο που δεν ανήκει στις ιστορικές εθνότητες της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, το μήνυμα του κινήματος είναι άκρως ανησυχητικό, μια και θεωρεί ότι όλοι οι μουσουλμάνοι μετανάστες μια μέρα θα κατακτήσουν τη δυτική κουλτούρα, αποτελώντας απειλή για τη λευκή φυλή.
Η οργή του Τάραντ ενάντια στους μουσουλμάνους μετανάστες απαντάται στο εν λόγω κίνημα και ως εκ τούτου βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών ερευνών, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ που διαμορφώνουν την ιδεολογία του δράστη. Εκπρόσωπος της γαλλικής πτέρυγας του «Ταυτοτικού Κινήματος» ανέφερε στην εφημερίδα «Washington Post» ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Τάραντ είχε στείλει στο κίνημα δωρεά περίπου 1.200 δολαρίων.
Και αυτή ήταν η δεύτερη σε διάστημα λίγων μηνών. Τον περασμένο μήνα οι αυστριακές αρχές είχαν εισβάλει στο σπίτι ενός φερομένου από τους ηγέτες του κινήματος, ονόματι Μάρτιν Σέλνερ, ο οποίος είχε λάβει και πάλι από τον Τάραντ δωρεά περίπου 1.700 δολαρίων πριν από περίπου έναν χρόνο. Στη Γερμανία, στο μεταξύ, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κάνουν ανεξάρτητες έρευνες αναφορικά με πιθανές διασυνδέσεις του Τάραντ με γερμανούς εξτρεμιστές. Την ίδια ώρα στη Νέα Ζηλανδία η αστυνομία εξετάζει τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ του δράστη και ενός 54χρονου άνδρα από την Ουκρανία με το όνομα Τρόι Ντουμπόβσκι, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 27 Μαρτίου στη διάρκεια συμπλοκής με δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία αναφέρει ότι έπειτα από έρευνα στο σπίτι του Ντουμπόβσκι, κοντά στο Κράιστσερτς, ανακάλυψε πολυβόλα όπλα, πυρομαχικά και «βίαιο εξτρεμιστικό υλικό», παραμένει εν τούτοις ασαφές εάν οι δύο άνδρες είχαν άμεση επαφή. Αγνωστο επίσης παραμένει αν ο Τάραντ ήρθε σε επαφή με μέλη αντιμουσουλμανικών οργανώσεων στη Γηραιά Ηπειρο στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η κοσμοθεωρία του παρ’ όλα αυτά, όπως πλέον συμπεραίνουν ερευνητές, είχε σαφή επιρροή από το «Ταυτοτικό Κίνημα». Αν και οι οπαδοί του είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν εγκρίνουν δημόσια τη χρήση βίας, οι απόψεις τους ωστόσο έχουν να κάνουν με την αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, την αλλοίωση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και ταυτότητας αλλά και με την επικείμενη σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών στην οποία μόνο ένας θα υπερισχύσει:
«Ενας από τους κινδύνους αυτής της ιδεολογίας είναι το γεγονός ότι δημιουργεί μια επικείμενη απειλή από τα έξω, έναν πόλεμο που θα έρθει, εάν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό» αναφέρει η Τζούλια Εμπνερ, ερευνήτρια του δεξιού εξτρεμισμού στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου με έδρα το Λονδίνο.