Σε δεύτερη αναβολή του Brexit υπό προϋποθέσεις φαίνεται να συγκλίνουν οι «27», ενόψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα το «διαζύγιο» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο τη διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών, προκειμένου να δώσουν και άλλο χρόνο για την εξεύρεση λύσης προς μια συντεταγμένη έξοδο.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων όπου υπογραμμίζεται ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές.
Υπέρ μιας «μακράς και ευέλικτης» παράτασης ο Τουσκ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ πρότεινε μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της αυριανής συνόδου.
«Οι βαθιές διαφωνίες εντός της Βουλής των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου», τονίζει ο Τουσκ που κάνει λόγο για «εναλλακτική, μακρύτερη παράταση», μέχρι και ένα έτος, η οποία θα είναι και «ευέλικτη», ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορεί να αποχωρήσει, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι συνεχόμενες μεταθέσεις της ημερομηνίας του Brexit και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής, ενώ σε περίπτωση αδιεξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία αποχώρησης.
Ως όρους για την χορήγηση παράτασης, ο Τουσκ θέτει τη μη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, καμία διαπραγμάτευση για το μέλλον, εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής της Πολιτικής Δήλωσης, καθώς και τη δέσμευση του ΗΒ ότι θα διατηρήσει «την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως αποχωρούντος κράτους μέλους».
Οι παραπάνω βασικές κατευθύνσεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο των αυριανών συμπερασμάτων, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο, αναφέρεται η πρόταση Τουσκ για μακρύτερη παράταση, χωρίς όμως συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτό αναμένεται να αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτης στην αυριανή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ, η ΕΕ πρέπει να κάνει «ό,τι είναι δυνατό» προκειμένου να αποφύγει το σενάριο ενός no deal. «Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεάστει από αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας», καταλήγει ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Πράσινο φως» από το βρετανικό κοινοβούλιο
Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι πήρε το «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων για παράταση έως τις 30 Ιουνίου με 420 υπέρ έναντι 110 κατά .
Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να υποστηρίξει το αίτημα της για περισσότερο χρόνο και για να βρει ένα νέο σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το ίδιο ζήτημα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Μέρκελ: Ίσως και μέχρι το 2010 η αναβολή του Brexit
Πάντως, βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμα ότι το Brexit θα αναβληθεί για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μέρκελ μετέφερε στην συνεδρίαση και την διαβεβαίωση της Μέι ότι η Βρετανία διατηρεί τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο παραμένει σε αυτήν. Οι δύο γυναίκες συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος από την ΕΕ.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Muenchner Merkur», η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η θέση του βρετανικού Κοινοβουλίου να μην επιτρέψει ένα «άτακτο» Brexit «πρέπει να θεωρηθεί θησαυρός, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε». Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η ίδια η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης νέας προθεσμίας.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της CDU/CSU πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφύλαξη για το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit, ενώ άλλοι κατανόηση για την ανάγκη να δοθεί στην Βρετανία λίγος ακόμη χρόνος.
Προετοιμασία για το σενάριο «no deal»
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωση τη σύγκληση των ευρωπαϊκών χωρών που θα επηρεαστούν άμεσα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 ώρα Ελλάδας, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.