Ο Πάνος Λάμπρου γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία και συμμετέχει ενεργά από μικρή ηλικία στην Αριστερά. Προέρχεται από την ΑΚΟΑ και είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δημοσιογράφος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας «Εποχή». Από μικρή ηλικία συμμετείχε στην «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος» και στο ΚΚΕ Εσωτερικού.
Ως νυχτερινός μαθητής συμμετείχε στο Σύλλογο Εργαζομένων Μαθητών (ΣΕΜΜΕ). Όπως αναγράφεται στο επίσημο βιογραφικό του, «συμμετέχει σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, υπερασπιζόμενος, μαζί με άλλες και άλλους, τους χωρίς φωνή και δικαιώματα. Παλεύει μαζί και για τους άνεργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους άστεγους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας». Είναι επίσης μέλος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», ενώ συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο.
Ο ίδιος διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ήταν μέλος της επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ηταν και μάρτυρας υπεράσπισης του μέλους της «17 Νοέμβρη» Ηρακλή Κωστάρη, γεγονός που τον στοχοποίησε, όπως και το ότι συνομιλούσε με κρατουμένους των φυλακών για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Στη δίκη της «17Ν», είχε καταθέσει για τον Ηρακλή Κωστάρη, στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ότι τον ήξερε από το αριστερό κίνημα. Οπως είπε, δεν μπορούσε να καταθέσει αν είχε ή όχι ο κατηγορούμενος σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη, αλλά μεταφέρει την εικόνα που «υπάρχει έξω. Ότι η εμπλοκή του έχει σχέση με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη».
Το Νοέμβριο του 2015, μετά από καταγγελίες για επαφές του Λάμπρου με κρατουμένους και για έμμισθη εργασία στο υπ. Δικαιοσύνης, τα «ΝΕΑ» έγραψαν το εξής άρθρο:
«Η βασική μας αρχή είναι ότι μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα όλων των κρατουμένων, τα οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τιμωρητική λογική αλλά με ανθρωπιά».
Είναι μία από τις απόψεις που έχει εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο ο Πάνος Λάμπρου, πολύ καιρό πριν βρεθεί στην επικαιρότητα μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. Και είναι οι ίδιες απόψεις που συνεχίζει να έχει, ανεξάρτητα από την εισαγγελική διερεύνηση των καταγγελιών Πανούση και την όποια εξέλιξη της υπόθεσης.
Τα δικαιώματα
«Οσοι με γνωρίζουν και γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι δουλεύουμε χρόνια για τα δικαιώματα των κρατουμένων» ανέφερε αμέσως μετά την κατάθεση του πρώην υπουργού στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
«Ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες» σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Υπέρμαχος της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας) ο Πάνος Λάμπρου δεν έχει αρνηθεί πως συνομιλεί με όλους τους κρατουμένους, ανεξάρτητα από τα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Εξάλλου ήταν και μάρτυρας υπεράσπισης του μέλους της 17Ν Ηρακλή Κωστάρη.
Τότε ο Πάνος Λάμπρου είχε αναφερθεί στη γνωριμία του με τον Κωστάρη από το αριστερό κίνημα. Δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο κατηγορούμενος είχε ή όχι σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, αλλά εκτίμησε πως η εμπλοκή Κωστάρη σχετιζόταν με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη.
Σχολιάζοντας μάλιστα τη δράση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τη 17Ν, η άποψή του ήταν να «μη βάζουμε στην ίδια μοίρα τον χιτλερισμό με τον Κουφοντίνα».
Για τη στάση του στο θέμα της 17Ν είχε βρεθεί στο επίκεντρο επίθεσης που εξαπέλυσε το 2012 η Ντόρα Μπακογιάννη, καταλέγοντάς τον μεταξύ πέντε στελεχών της τότε Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκαν μέλη της οργάνωσης.
Πάντως, ο Πάνος Λάμπρου και τον Νοέμβριο του 2014 ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους κρατούμενους απεργούς πείνας Ηρακλή Κωστάρη και Νίκο Ρωμανό.
«Επισκέφθηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατουμένων» παραδέχθηκε και για την πρόσφατη δραστηριότητά του ως συνεργάτη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τώρα στον διάλογο που παρέδωσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Πανούσης, εμφανίζεται να συνομιλεί με μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Ο Πάνος Λάμπρου αμφισβητεί τους διαλόγους αυτούς και κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσής του. «Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους» επισημαίνει.
Οσον αφορά τη γενικότερη διαδρομή του, αυτοχαρακτηρίζεται «κλασικός ευρωκομμουνιστής» και πιστεύει πως η Ευρώπη είναι ο φυσικός χώρος για τη δράση της Αριστεράς. Ωστόσο, εκτιμά πως δεν πρέπει να υπάρξει υποταγή σε άτεγκτους κανόνες τους οποίους επιβάλλουν οι ελίτ και η κυρίαρχη γραφειοκρατία της ΕΕ.
Βέβαια, παλαιότερα – ως υποψήφιος βουλευτής το 2012 – είχε κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος, λέγοντας πως δεν πρέπει η χώρα να μείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ παραδεχόταν πως δεν έχει πληρώσει χαράτσια και ηλεκτρικό ρεύμα.
Παρόμοια άποψη με την Ευρώπη έχει και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Προερχόμενος από την ΑΚΟΑ και με συμμετοχή από μικρή ηλικία στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και στο ΚΚΕ Εσ., ο Πάνος Λάμπρου ανήκει στην ομάδα των 53+ και μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών του κόμματος τον περασμένο Αύγουστο τους είχε ασκήσει έντονη κριτική, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας.
Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Δεν είμαστε χειροκροτητές ούτε παντός καιρού. Είμαστε εδώ όσο η Αριστερά είναι εδώ, ζητά συγγνώμη, κάνει αυτοκριτική, αλλάζει, στέκεται στο πλάι των αδικημένων».
Από τα παλαιότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Λάμπρου διατήρησε τους τομείς Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του ορισμού αρμοδιοτήτων που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή λίγες ημέρες πριν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη περάσει το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ηδη από το καλοκαίρι του 2013 είχε αναλάβει μάλιστα τον τομέα Αλληλεγγύης στη σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η δράση του στον χώρο των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης είναι μακρόχρονη.
Μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναφέρει στο βιογραφικό του πως «συμμετέχει σε κινήματα κοινωνικής αμφισβήτησης, υπερασπιζόμενος μαζί με άλλες και άλλους τους χωρίς φωνή και δικαιώματα, παλεύει μαζί και για τους άνεργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους Ρομά, τους άστεγους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας».
Στο πλαίσιο αυτό έχει εκφράσει διάφορες απόψεις, όπως ο αφοπλισμός της αστυνομίας και η κατάργηση της ομάδας Δέλτα. Συμμετείχε ενεργά και στην πρωτοβουλία για τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο.