Ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά προς συγκεκριμένους υπουργούς που με δηλώσεις ή ενέργειές τους αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, στέλνει ο Andrea Enria. Πρόκειται για τον επικεφαλής του SSM, τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος με απάντησή του σε επιστολή της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή, τονίζει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί και είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που απειλείται η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας.

Η κ. Καϊλή στην επιστολή της εξέφραζε τις ανησυχίες της για τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της ΤτΕ με τον κ. Enria να απαντά: «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε πλήρως την Τράπεζα της Ελλάδος στην εκτέλεση των εποπτικών της καθηκόντων σε κάθε περίπτωση κατά τρόπο που σέβεται πλήρως το Καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ καθώς και τον Κανονισμό ΕΕΜ».

Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη έχουν επιχειρήσει να παρέμβουν στο έργο της ΤτΕ, με τελευταίο κρούσμα αυτό με τον Παύλο Πολάκη ο οποίος ηχογράφησε παράνομα συνομιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα και ταυτόχρονα τον απειλούσε ότι θα πάει στην Τράπεζα και θα απαιτήσει να ελεγχθούν τα δάνεια που ο ίδιος θέλει.

Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Καϊλή,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, την 1η Μαρτίου 2019.
Στην επιστολή σας αναφερθήκατε σε ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει η προκάτοχός μου με επιστολή στις 24 Οκτωβρίου 20161. Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ)* και τις αρμόδιες αρχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαρκώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή της ανεξαρτησίας, όταν κρίνεται απαραίτητο. Η συνεχής μας επαγρύπνηση είναι αναγκαία για την τήρηση αυτής της αρχής. Θα ήθελα επομένως να σας ευχαριστήσω που μου εκφράσατε τις ανησυχίες σας.
Οι αρμόδιες αρχές υπόκεινται σε υποχρεώσεις λογοδοσίας και διαφάνειας και επομένως δεν ενεργούν μεμονωμένα. Ωστόσο, όταν οι εποπτικές αρχές καλούνται να λογοδοτήσουν, οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια οφείλουν να τηρούν το νομικό πλαίσιο που διέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων λογοδοσίας.
Αν και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ δεν σχολιάζει επιμέρους περιπτώσεις τραπεζών, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε πλήρως την Τράπεζα της Ελλάδος στην εκτέλεση των εποπτικών της καθηκόντων σε κάθε περίπτωση κατά τρόπο που σέβεται πλήρως το Καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ καθώς και τον Κανονισμό ΕΕΜ.
Με εκτίμηση,
Andrea Enria

——

*Βλ. το άρθρο 7 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Σύμφωνα με το άρθρο 130 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες και το παρόν καταστατικό, ούτε η ΕΚΤ ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψεως αποφάσεων των εν λόγω οργανισμών, ζητά ή δέχεται υποδείξεις από θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς της Ένωσης, από οποιαδήποτε κυβέρνηση κράτους μέλους ή από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Τα θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμοί της Ένωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν την αρχή αυτή και να μην επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.»