Το νέο πολυνομοσχέδιο για τις τελευταίες συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το νέο εξεταστικό σύστημα, η Α’ και Β΄ τάξη του Λυκείου θα έχει μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, με τα μαθήματα προσανατολισμού να γίνονται στην Γ’ τάξη.
Για την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ισχύουν τα εξής: α) προσμετράται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου και σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.
Τα επιστημονικά πεδία
Τα Τμήματα των Ιδρυμάτων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 κατατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες
3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής
4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.
Ως επιστημονικό πεδίο νοείται ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Διαβάστε :
Οι διαδικασίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση