«Επόμενος στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στα επιχειρηματικά πάρκα, για τα οποία ανέφερε ότι «κάναμε ήδη σημαντικά βήματα με τον πρόσφατο νόμο», τόνισε ότι «θα πρέπει να αποτελέσουν τους φορείς της κυκλικής οικονομίας και το μοντέλο συνεργασίας που θέλουμε σε αυτό το πλαίσιο».
Ο κ. Πιτσιόρλας, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση το 2010 και βγήκε το 2018. «Σε αυτά τα 8 χρόνια σε όλο τον κόσμο άλλαξαν πάρα πολλά και ιδιαίτερα στην Ευρώπη δρομολογήθηκε μια καθοριστική αλλαγή σχετικά με το μελλοντικό της οικονομικό μοντέλο. Ξεκινώντας από τις ανάγκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή και τη στρατηγική να φτάσουμε το 2050 σε μια περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία. Όπως επίσης, η ανάγκη να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, την 4η βιομηχανική επανάσταση και να την ενσωματώσουμε στην οικονομία μας», εξήγησε ο κ. Πιτσιόρλας.
Τόνισε ότι η Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων και των διαφορετικών προτεραιοτήτων τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να τρέξει περισσότερο για να επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές.
«Αυτό που πρέπει να εμπεδωθεί γενικά είναι ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος, αλλά ευκαιρία. Αυτό απέχει από την κρατούσα αντίληψη» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Αυτό γίνεται φανερό και από την κριτική που μας ασκείται – από την αντιπολίτευση αλλά και από κοινωνικούς φορείς – όταν προσπαθούμε σε μεγάλα έργα ή επενδύσεις να λάβουμε μέτρα που θα διαφυλάξουν για παράδειγμα τον αρχαιολογικό μας πλούτο ή διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο κ. Πιτσιόρλας ανέδειξε ως βασικό στοιχείο το να περάσει στην ελληνική κοινωνία «αυτό το νέο μοντέλο οικονομίας που οραματιζόμαστε και προς το οποίο πρέπει να κινηθούμε, αλλιώς θα μείνουμε στο περιθώριο».
Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι η γενική γραμματεία Βιομηχανίας έχει ετοιμάσει δυο μεγάλες δράσεις για τις υποδομές και για την περιβαλλοντική βιομηχανία. «Ταυτόχρονα, δουλεύουμε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στον τομέα των προτύπων. Αυτές είναι οι άμεσες δράσεις» είπε.
Στάθηκε και στα λεγόμενα θετικά παραδείγματα, τα οποία –όπως ανέφερε- θα είναι αυτά που θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τέτοια, σημείωσε, μπορούν σε πρώτη φάση να υλοποιήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, «τις οποίες όμως δεν μπορούμε να ενισχύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ασχοληθεί η ΕΕ για να αλλάξει».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε, στη σημασία της αξιοπιστίας της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται εργαλεία ψηλού επιχειρηματικού ρίσκου και εν δύναμη υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Επίσης σημείωσε ότι παρά τις συνθήκες της κρίσης δόθηκε έμφαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με αύξηση της συμμετοχής της οικονομίας της γνώσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε τη σημασία του τουρισμού για την κυκλική οικονομία στα νησιά. Ανέφερε ότι με συντονισμένες δράσεις ολοένα και περισσότερα νησιά αξιοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται ο στόχος της υδατικής επάρκειας μέσω φραγμάτων και αφαλατώσεων στα νησιά.
Ο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των κενών συσκευασιών και στην σπατάλη τροφίμων. Για το θέμα της σπατάλης τροφίμων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης μίλησε για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και σημείωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και ευρύς διάλογος με τις υπηρεσίες όλων των υπουργείων.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ