«Το ΠΡΑΤΤΩ σε όλο το διάστημα της ύπαρξής του τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και συμμαχίας ανάμεσα σε διαφορετικές προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις. Με αυτή τη λογική θα κινηθεί και στις επόμενες βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές και κινείται ήδη ως προς τις δημοτικές» υπογράμμισε στην εισήγησή του στην ΚΕ του ΠΡΑΤΤΩ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς ανακατατάξεις, η νέα φάση του καπιταλισμού, η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού κάνουν αναγκαία μια διαφορετική κοινωνική και οικονομική πολιτική. Απαιτούν αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Απαιτούν τη συγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης».
«Το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να δίνει λευκή επιταγή ή επιταγή επ΄αόριστον», τόνισε στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΡΑΤΤΩ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Πρέπει να δείξουμε με την πράξη και την ψήφο μας ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης των πολιτών. Των λαών. Των πατρίδων. Και όχι της Ευρώπης των αγορών. Των τραπεζών. Της αυθαιρεσίας. Για αυτό στηρίζουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.
Υπεραμύνθηκε εκ νέου της συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι είναι μια καλή συμφωνία. Παράθεσε δε μια σειρά από λόγους: «Πρώτον απελευθερώνει την Ελλάδα και την κάνει πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με γείτονές μας. Δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης μαζί τους. Επίσης κόβει τα σχέδια των τουρκικών ελίτ να φτιαχτεί γύρω από την Ελλάδα δαγκάνα που θα συνδυάζει απειλές από ανατολάς και από βορρά. Αποτρέπει τη μαζικοποίηση θρησκευτικών φανατικών κινημάτων. Αναβαθμίζει την ασφάλεια στη περιοχή και πριν απ’ όλα της Ελλάδας. Τρίτος λόγος είναι ότι δεν θα εξαντλούνται πλέον τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα της χώρας για αντιπαράθεση με μια αδύναμη χώρα. Η συμφωνία είναι έκφραση αυτοπεποίθησης με γνώμονα το μέλλον και όχι τις ανασφάλειες του παρελθόντος. Ο τέταρτος λόγος είναι ότι η συμφωνία είναι ένας δημιουργικός συμβιβασμός που έχει προοπτικές να επιβιώσει και να αυγατίσει. Λύνει προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, διότι η ιστορία πρέπει να είναι, σχολείο και όχι φυλακή. Και ο πέμπτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αφορά το μέλλον και τη διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας στους σημαντικότερους τομείς που απασχολούν δύο σύγχρονες κοινωνίες», .
Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είχε κάνει προγραμματισμό για καμπάνια στη Βόρεια Ελλάδα, αρνήθηκε να την υλοποιήσει γιατί «δεν ήθελε να θίξει τον τελειωμένο πια σύμμαχό της».
«Μόνοι μας παλεύαμε επί μήνες τη συμφωνία. Δεν είχε αντίρρηση να τρώμε εμείς την εσωτερική ύβρη και εκείνη τη διεθνή αναγνώριση για τη συμφωνία» είπε.
Εκτίμησε μάλιστα ότι «η ανεκτικότητα στον ακροδεξιό λόγο, συμπεριφορά και δράση της ηγεσίας των ΑΝΕΛ, και η άρνηση ουσιαστικά της κυβέρνησης να εκλαϊκεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να μην ενοχλήσει τον ακροδεξιό της εταίρο, έφερε μικρότερα ποσοστά αποδοχής της Συμφωνίας».
«Η ανοχή στον «εθνικό συκοφάντη» ήταν ένα κομβικό σημείο. Ο εθνικός συκοφάντης αφέθηκε επί μήνες να κάνει καμπάνια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών με ορολογία αντίστοιχη εκείνης της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών κύκλων της ΝΔ», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η στάση μπορεί να δημιουργήσει μακρόχρονα και ιστορικά μεγάλα προβλήματα στην Αριστερά, όπως ακριβώς το´89 στο οποίο πάλι εμείς ήμασταν στην αριστερά που το αντιπαλέψαμε. Εμείς πρώτοι καταγγείλαμε το βρώμικο ’89 και πρώτοι το πληρώσαμε».
Ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε και κατά των μέσω ενημέρωσης λέγοντας πως «η εξωτερική πολιτική και οι επιτυχίες της κινδύνευσαν και κινδυνεύουν από την επιπολαιότητα και τη στενή οπτική των ολιγαρχών της χώρας και των ΜΜΕ που διαθέτουν». «Κινδύνευσαν και από ορισμένες επιλογές εκείνου του τμήματος της κυβέρνησης που ήταν υπό την ηγεσία των ΑΝΕΛ», έσπευσε να προσθέσει.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ενστάσεις όσον αφορά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, καθώς –όπως είπε- «γινόταν διαβουλεύσεις για το καινούργιο νόμο δεν υπήρχε παρουσία των εκπροσώπων των καταναλωτών και των δανειοληπτών, υπήρχε μόνο παρουσία των τραπεζιτών». Ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία δεν έχει υπάρξει λύση.
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι πάνε καλά οι μακροοικονομικοί δείκτες, παρατηρώντας ωστόσο δεν έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, ενώ παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. «Η οικονομία δεν έχει αλλάξει τύπο ανάπτυξης και κουβαλά πολλά δομικά προβλήματα του παρελθόντος. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας δεν βελτιώνονται ουσιαστικά και συνεπώς η ανάκαμψη είναι περιορισμένη και εύκολα αναστρέψιμη», είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ευρώπη στην οποία η ΕΥΠ δεν υπόκειται σε έλεγχο. «Αρνήθηκαν να συζητήσουν προτάσεις όπως το να τεθεί η ΕΥΠ και οι ανεξάρτητες αρχές υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο της δημοκρατίας, του κοινοβουλίου, και να πάψουν να λειτουργούν ως παρακράτος ή ως παράλληλο κράτος», είπε.
«Θέλουμε μια συμμαχία για μια Νέα Ελλάδα. Αντίπαλοι μας είναι τα παράσιτα, οι αεριτζήδες, οι ολιγάρχες και τα κοινωνικά τους στηρίγματα. Οι φορείς της διαφθοράς, όσοι δρουν σαν σύγχρονη ελληνική μαφία, οι προστάτες της παραοικονομίας, η ολιγαρχική οικογενειοκρατία. Είμαστε η πατριωτική αριστερά. Το αποδείξαμε. Είμαστε μικροί αλλά σωστά προσανατολισμένοι. ‘Αλλες αριστερές δυνάμεις ταλανίζονται», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ