Η Τουρκία κατάντησε ο μόνιμος βραχνάς της Ελλάδας, ώστε κάθε φορά που οι Τούρκοι εξαπολύουν απειλές και κεραυνούς εναντίον μας , εμφανίζονται πολιτικοί, διεθνολόγοι, απόστρατοι στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι που παίρνουν θέση επί των λεγομένων τους. Όλοι όμως κινούνται στον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης. Πρώτα προσπαθούν να αναλύσουν την επικρατούσα κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και μετά επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο, νομίζοντας ότι με αυτήν την επιχειρηματολογία αντιμετωπίζουν το θέμα των Τούρκων. Ο μόνος που στάθηκε στο ύψος του είναι ο νυν Υπουργός Άμυνας, που απάντησε στην ίδια γλώσσα με αυτήν που χρησιμοποιούν οι γείτονές μας.
Κακά όμως τα ψέματα, γιατί με τέτοιες επιχειρηματολογίες δεν αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι που διαγράφονται στον ορίζοντα.
Ιστορικά, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την ηπειρωτική Ελλάδα πολύ πιο πριν από την πτώση της βυζαντινής Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Μας νίκησαν το 1897 στον «Ατυχή Πόλεμο», μας κατατρόπωσαν το 1922, όπου έδιωξαν από τη γη της πατρίδας τους 2 εκατομμύρια περίπου Έλληνες Μικρασιάτες, που ήταν εκεί από το 700 π.Χ., διέλυσαν το 1955 τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και το 1974 διαμέλισαν την Κύπρο. Σήμερα ζητούν την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, διεκδικούν νησιά του Αιγαίου και την αξιοποίηση ελληνικών και κυπριακών ΑΟΖ. Μιλούν δε για αναφαίρετα δικαιώματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Επίσης θεωρούν πως η τουρκική μειονότητα στην ελληνική Θράκη καταπιέζεται. Ταυτόχρονα υπογείως και χαμηλοφώνως ετοιμάζουν στη βουλγαρική Θράκη τον ξεσηκωμό 750 χιλιάδων Τούρκων , οι οποίοι με τους 150 χιλιάδες Τούρκους της Ελλάδας, θα ζητήσουν την κήρυξη ανεξάρτητου κράτους . Συχνά – πυκνά δε κυκλοφορούν στη Βουλγαρία χάρτες με το εν λόγω κρατίδιο. Οι Τούρκοι δουλεύουν μεθοδικά, χωρίς να βιάζονται.
Από την άλλη μεριά η Τουρκία έφτασε να έχει σήμερα 83 εκατομμύρια κατοίκους, με τάση να ξεπεράσουν τα 100. Ταυτόχρονα διατηρεί 600 χιλιάδες άνδρες υπό τα όπλα, ώστε είναι η δεύτερη μεγάλη δύναμη μέσα στο ΝΑΤΟ, ενώ συγχρόνως παράγουν πολεμικά αεροπλάνα και μαχητικά τανκς. Ακόμη ακολουθούν μεθοδευμένα βήματα, για να περάσουν στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων. Προς τούτο κατασκευάζουν το πρώτο από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με τη βοήθεια και χρηματοδότηση κατά 50% των Ρώσων, που είναι το προστάδιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Παράλληλα έστειλαν προς εκπαίδευση για πολλά χρόνια φυσικούς επιστήμονες στη Ρωσία.
Και τι ποιούμε εμείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση της Τουρκίας ; Απλά, λέμε ένα σωρό χοντρές αερολογίες.
Ιστορικά ο ελληνικός λαός υπέστη πανωλεθρίες, όσες φορές κάποια κυβέρνηση, προσπάθησε να λύσει Εθνικά Θέματα μόνη της. Μπροστά λοιπόν στον παρουσιαζόμενο υπαρκτό τουρκικό κίνδυνο, καλούνται τα πολιτικά κόμματα της βουλής να αρχίσουν να συζητούν συλλογικά το θέμα, υπό την πρωτοβουλία και σκέπη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να βρεθούν ρεαλιστικοί τρόποι αντιμετώπισης, καθόσον υπάρχουν πολλές δυνατότητες.
Με λόγια του αέρα, δεν αντιμετωπίζονται εθνικοί κίνδυνοι, καθόσον, ως γνωστόν, οι «καιροί ου μενετοί».
Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας