Μια άλλη «Αναπαράσταση»

Ο κινηματογράφος Τριανόν τιμά τη μνήμη των μουσικών Θόδωρου Αντωνίου και Γιάννη Χρήστου προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)»

Πέρυσι, στις 26 Δεκεμβρίου, ο συνθέτης, αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο: έργα μουσικής δωματίου, όπερες και χορωδιακά αλλά και μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Αφησε επίσης πολύτιμη παιδαγωγική προσφορά που ανέδειξε γενιές νέων συνθετών, ενώ συνεπής και τολμηρή υπήρξε η παρουσία του στο ρεπερτόριο που ως διευθυντής πρότεινε.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στον Κινηματογράφο Τριανόν, θα γίνει μία μοναδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)». Είναι η ταινία με την οποία ο σκηνοθέτης Κωστής Ζουλιάτης τιμά τη μνήμη όχι μόνον του Χρήστου αλλά τελικά και του Θόδωρου Αντωνίου, ο οποίος κατά την τελευταία δημιουργική περίοδο του Χρήστου συνεργάστηκε στενά μαζί του.

Ηταν εκείνος που παρήγγειλε και παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τις δύο «Αναπαραστάσεις» και τον «Επίκυκλο». Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για τους «Πέρσες» του Θεάτρου Τέχνης, ενώ από τον απρόσμενο θάνατο του Χρήστου το 1970 και έκτοτε, παρουσίασε το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Πράξη για 12», «Η Κυρία με τη Στρυχνίνη», «Πύρινες Γλώσσες», «Μουσική του Φοίνικα».

Το ντοκιμαντέρ του Κ. Ζουλιάτη αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) ο οποίος ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο.

Στην ταινία συγκεντρώνονται και συνδέονται όλες οι αναφορές, οι πληροφορίες, τα τεκμήρια και τα ντοκουμέντα που έχουν προκύψει από τη συνεχή έρευνα στο Αρχείο Χρήστου και σχετικά μουσικά και θεατρικά αρχεία, καθώς και από τις καταγραφές μαρτυριών με προσωπικότητες του μουσικού κόσμου που συνδέονται προσωπικά ή μουσικά με τον συνθέτη και το έργο του.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται: ολόκληρο το ιστορικό μικρό φιλμ του Μίμη Κουγιουμτζή από τις πρόβες του Θεάτρου Τέχνης (1965-1968), το μοναδικό έγχρωμο φιλμικό ντοκουμέντο – ένα 10λεπτο φιλμάκι σε φορμά super 8 mm, με οικογενειακές στιγμές του Χρήστου στην Αλεξάνδρεια (το οποίο δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν) -, αποσπάσματα από συναυλίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από ιστορικές συναυλίες και συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο, και μια ευρεία ποικιλία φωτογραφιών του Γιάννη Χρήστου από το προσωπικό αρχείο του.

Στην «Αναπαράσταση» εμφανίζονται και μιλούν οι Rupert Huber, Doris Huber, Θόδωρος Αντωνίου, Στέφανος Βασιλειάδης, Στέλλα Γαδέδη, Νίκος Δεσποτίδης, Κάρολος Κουν, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Μαμαγκάκης, Χάρης Ξανθουδάκης, Ανδρέας Ροδουσάκης, Σπύρος Σακκάς, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νέλλη Σεμιτέκολο, Γιάννης Συγλέτος, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Ντόρα Τσάτσου-Συμεωνίδου και Γιάννης Χρήστου.

Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από ζωντανή εκτέλεση έργων του Θ. Αντωνίου για πιάνο, με τον διακεκριμένο σολίστ Κωνσταντίνο Δεστούνη – ο οποίος έχει ηχογραφήσει το σύνολο των έργων για σόλο πιάνο του συνθέτη, σε συνεργασία μαζί του, για λογαριασμό της περίφημης εταιρείας Naxos – ενώ θα προβληθούν επίσης σύντομα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Αντωνίου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.00

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, ΑμεΑ, νέοι κάτω των 25): 6 ευρώ

Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 (σταθμός ΗΣΑΠ: Βικτώρια) τηλ. 210 8215469.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.