Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις καιρικές συνθήκες αναφέρει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες πέρυσι έπληξαν 62 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και ανάγκασαν 2 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν, καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιδεινώθηκε. Οι κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο φανερές, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ωθεί την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως σε επικίνδυνα επίπεδα.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού καταγράφει επίσης την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κατά 1 βαθμό Κελσίου από τότε που άρχισε η βιομηχανική εποχή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα θερμότερα όλων των εποχών, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία με τη σειρά της φέρνει πιο έντονες καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες.
«Έχουμε δει αυξανόμενο αριθμό καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Πέτερι Τάαλας. «Από το 1998, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές συνθήκες».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να προσέλθουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με σχέδια δράσης για την κλιματική αλλαγή.
«Λέω στους ηγέτες, μην έλθετε με μια ομιλία, ελάτε με ένα σχέδιο», δήλωσε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα παγκόσμιας ασφάλειας και υγείας.
«Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία κλιμακώνεται. Ο συνδυασμός της ακραίας θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνος», πρόσθεσε.
«Οι συνέπειες στην παγκόσμια υγεία γίνονται όλο και πιο αισθητές», είπε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνος».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πλημμύρες επηρέασαν 35 εκατομμύρια ανθρώπους και η ξηρασία έπληξε άλλα 9 εκατομμύρια, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη. Η θερμοκρασία του ωκεανού έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι και χάνουν οξυγόνο. Επίσης, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, οι παγετώνες λιώνουν και ο πάγος στους πολικούς ωκεανούς συρρικνώνεται.
Το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημείωσε επίσης υψηλό ρεκόρ: από 357 μέρη ανά εκατομμύριο το 1994 έφτασε τα 405,5 μέρη ανά εκατομμύριο.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και το 2019 με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τυφώνα Ιντάι που προκάλεσε πλημμύρες και απώλειες ζωής στη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. Στην αρχή του φετινού έτους, παρατηρήθηκαν υψηλές χειμερινές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, ασυνήθιστο κρύο στη Βόρεια Αμερική και καύσωνες στην Αυστραλία.
Ο αντίκτυπος των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν φαίνεται μόνο στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στην οικονομία των χωρών.
«Ενδεικτικά, πέρυσι, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν 14 καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα, η κάθε μία εκ των οποίων κόστισε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με συνολικές ζημιές περίπου 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Καταλήγει αποκαλώντας την έκθεση ως «μια ακόμη δυνατή κλήση αφύπνισης». «Αποδεικνύει αυτό που λέγαμε ότι η κλιματική αλλαγή προχωρά γρηγορότερα από τις προσπάθειες αντιμετώπισής της. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες και ζητώ από τους ηγέτες να έρθουν στη σύνοδο κορυφής με συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια για να μας βάλουν σε μια βιώσιμη πορεία, μια για πάντα» τόνισε.