Η εβδομάδα ξεκίνησε για τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών στον αστερισμό των πολυμερών διεθνών σχέσεων. Χθες η Γερμανία μετά από 7 χρόνια ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για ένα μήνα.
Αύριο Τετάρτη θα συνεχίσει στη Ουάσινγκτον, όπου τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ θα εορτάσουν τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο πρόγραμμα ταξιδιών του Χάικο Μάας βρίσκεται και η γαλλική Βρετάνη, όπου οι ομόλογοί του από τις 7 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου θα προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 του ερχόμενου Αυγούστου.
«Μη προβλέψιμη η γερμανική εξωτερική πολιτική»
Βαριά η ατζέντα του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κατά δική του δήλωση θα προσπαθήσει να συστήσει τη λεγόμενη «συμμαχία των υποστηρικτών της πολυμέρειας». Και ίσως να επαναλάβει το μότο της δίχρονης παρουσίας της χώρας του σε αυτό το τόσο σημαντικό όργανο, «Together first», σε αντιπαράθεση με το «America first» του προέδρου Τραμπ.
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η γερμανική προεδρία η Γερμανία έκανε και πάλι σαφές ότι δεν εννοεί και τόσο στα σοβαρά το «American first». Διότι λίγες ημέρες πριν η γερμανική κυβέρνηση έπειτα από πιέσεις του εταίρου της, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρέτεινε για άλλους 6 μήνες την απαγόρευση εξαγωγών συναρμολογημένου εξοπλιστικού υλικού στη Σαουδική Αραβία λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Νοέμβριο.
Η γαλλίδα πρέσβης Αν Μαρί Ντεκό, σε μια ασυνήθιστη διπλωματική παρέμβασή της, διαμαρτυρήθηκε σε άρθρο της για τη «μη προβλεψιμότητα της γερμανικής πολιτικής».
Νωρίτερα και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γερμανό ομόλογό του ανέφερε ότι «πλήττεται η εμπιστοσύνη της Γερμανίας».
Ο Χαντ παραδέχθηκε ότι η χώρα του θα μπορούσε να διακόψει τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία και να ελαχιστοποιήσει την επιρροή της Βρετανίας στον πόλεμο στην Υεμένη, «αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με ηθική χρεοκοπία και οι χαμένοι θα ήταν οι κάτοικοι της Υεμένης».
Δύσκολη εβδομάδα για τον Χάικο Μάας
Σημειωτέον ότι το γερμανικό εμπάργκο όπλων προς το Ριάντ προκάλεσε τη μήνη πολιτικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Η Γερμανία αυτήν την εποχή δεν είναι σε θέση να ασκεί διεθνή πολιτική» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κ.Ο. Γιόχαν Βάντεφουτ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν έχει από καιρό διαμαρτυρηθεί ότι η Γερμανία με πολλές αποφάσεις τύπου «Germany first» έχει βλάψει την ευρωπαϊκή συνεργασία.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ ρώτησαν προσεκτικά το Βερολίνο, σε ποιο βαθμό θα ήταν διατεθειμένο μετά από χρήση χημικών όπλων στη Συρία, να συμμετέχουν σε επίθεση αντιποίνων, η απάντηση της Μέρκελ ήταν αρνητική.
Αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 κάθεται στο στομάχι των περισσότερων ευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας, φοβούμενοι τυχόν αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στον τομέα προμήθειας ενέργειας στην γηραιά ήπειρο. Άρα η τρέχουσα εβδομάδα δεν θα είναι και τόσο εύκολη για τον Χάικο Μάας. Θα πρέπει να δαπανήσει πολλή ενέργεια για να πείσει τους συνομιλητές του.
Καταρχήν όμως θέλει να δώσει έμφαση στη γερμανογαλλική φιλία. Μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Ιβ λε Ντριάν. Οι δύο χώρες θέλουν να παρουσιάσουν την προεδρία τους στο σώμα, που η μία διαδέχεται την άλλη, ως ένα κοινό πρότζεκτ. Σε αυτήν την περίπτωση το μότο «Together first» έχει ισχύ.
Μίχαελ Φίσερ/dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου