Ισως να ήταν η πρώτη μεγάλη απόδραση θαλασσίου λεόντα στην ιστορία και συνέβη στην Κέρκυρα. Μην μπορώντας την αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση ένας συμπαθέστατος θαλάσσιος λέοντος πριν από 2 χρόνια δραπέτευσε από το κλουβί του και για 2 ημέρες έκανε βόλτες στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Οι καπετάνιοι που έδεναν στο λιμάνι έπρεπε να προσέχουν διπλά ψάχνοντας με το μάτι πού μπορεί να βρισκόταν το ζώο για να μην το τραυματίσουν. Τελικά βρέθηκε εξουθενωμένο και πεινασμένο και οδηγήθηκε ξανά στην αιχμαλωσία.
Τι ακριβώς είχε συμβεί;
Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια, αμέτρητες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Αμυρά και η υποβολή εκ μέρους του μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, προκειμένου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να επικυρώσει επιτέλους πρόστιμο 10.000 ευρώ σε βάρος μίας τουριστικής επιχείρησης στην Κέρκυρα η οποία εκμεταλλευόταν παρανόμως δύο θαλάσσιους λέοντες του είδους Otaria flavescens για χάρη τουριστών και κερδών.
Η Λιμενική Αρχή, κατόπιν καταγγελίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), ήδη από το 2016 είχε διαπιστώσει την παράβαση του Νόμου 4039/2012 για την προστασία της άγριας πανίδας από την εκμετάλλευση και κακομεταχείριση για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
«Είναι απαράδεκτο να περιμένουμε τρία χρόνια για την επικύρωση των προστίμων. Ας ελπίσουμε ότι η έστω και καθυστερημένη επιβολή του νόμου θα αποτρέψει εκείνους που εκμεταλλεύονται και κακομεταχειρίζονται τα άγρια ζώα προς όφελός τους παραβιάζοντας νόμους και ηθική» σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς.