H ζούγκλα των φυλακών και οι ανεύθυνοι

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι τραγική. Το βίντεο όμως που αποκάλυψε το "Βήμα" την Κυριακή ξεπερνά και το χειρότερο εφιάλτη

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στις φυλακές είναι τραγική. Το βίντεο όμως που αποκάλυψε το «Βήμα» την Κυριακή ξεπερνά και το χειρότερο εφιάλτη. Παραπέμπει κυριολεκτικά σε σκηνικό Κολομβίας και όχι σε σωφρονιστικό ίδρυμα μιας ευρωπαϊκής, ευνομούμενης χώρας.

Η ευαίσθητη κατά τ άλλα κυβέρνηση μας, δια του αρμοδίου υπουργείου Δικαιοσύνης, αντί να κινητοποιηθεί για να σταματήσει επιτέλους αυτό το ανεξέλεγκτο καθεστώς φρίκης, ενοχλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του συνταρακτικού ντοκουμέντου. Φταίνε και πάλι οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τις αποτρόπαιες συνθήκες των φυλακών και όχι το υπουργείο που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των φυλακών και των κρατουμένων.

Η ανευθυνότητα σας  κύριοι της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όταν στις πιο κεντρικές φυλακές της  χώρας, στον Κορυδαλλό, δολοφονούνται με τέτοιο τρόπο κρατούμενοι, δεν δικαιούστε να σφυρίζετε αδιάφοροι. Όταν μετράμε πάνω από είκοσι θανάτους σε φυλακές τους τελευταίους μήνες, κάποιος έχει την ευθύνη. Δεν μπορείτε να παριστάνετε τους Πόντιους Πιλάτους, σαν να πρόκειται για συνηθισμένα γεγονότα.

Οι ελληνικές φυλακές έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε ζούγκλα, με μαφίες να δρουν ανεξέλεγκτα, εντός κι εκτός, να οργανώνουν ληστείες και δολοφονίες, χωρίς κανείς να μπορεί να τις σταματήσει. Παρόλο που πάντα η κατάσταση ήταν πάντα  προβληματική, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρχαν τέτοιας έκτασης και βαρβαρότητας φαινόμενα.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως αποδεικνύεται αδυνατούν πλήρως να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ καταγγέλλουν διαρκώς  ελλείψεις, παραλείψεις αλλά και ανοχή στηνανεξέλεγκτη βία που επικρατεί. Παρά τα συνεχή τραγικά κρούσματα, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει διαρκώς, παραπέμποντας σε συνθήκες τριτοκοσμικών ή λατινοαμερικάνικων  χωρών.

Όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι, υποτίθεται, υπερασπιστές των ανθρώπινων  δικαιωμάτων, που εξαντλούν την ευαισθησία τους  για τις άδειες των καταδικασμένων για τρομοκρατία, αντί να εξεγερθούν μπροστά στο σκηνικό φρίκης που διαρκώς αποκαλύπτεται, σιωπούν ή αδιαφορούν. Λες και οι καταδικασμένοι, ακόμα και για τα χειρότερα εγκλήματα, δεν έχουν κι αυτοί δικαιώματα,όπως επιβάλλει ένα κράτος δικαίου.

Ας αφήσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί φωστήρες τα φληναφήματα  περί αποπροσανατολισμού, επειδή δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης κάνουν τη δουλειά τους, αποκαλύπτοντας την αθλιότητα κι ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να την περιορίσουν. Δεν χρειαζόμαστε φυλακές άντρα του εγκλήματος, αλλά κέντρα  σωφρονισμού που θα σέβονται τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα  των κρατουμένων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.