Μπορεί ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει νικητής έναντι έναντι της «Συμμαχίας του Λαού» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ, ωστόσο έχασε σημαντικές πόλεις και δήμους. Η Άγκυρα όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια.
Η Σμύρνη, όπου ποτέ δεν κέρδισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ανήκει και πάλι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ σε θρίλερ εξελίχθηκε αργά το βράδυ η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη. Η διαφορά ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ψήφους. Και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν νικητές.
Ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος δήμαρχος Kων/πολης;
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δηλώνει ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά νωρίτερα, ο υποψήφιος του του AKP στην Κωνσταντινούπολη Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε επίσης ότι κέρδισε.
Η διαφορά στην επίσημη ροή κόλλησε στο 98,8% της καταμέτρησης με περίπου 4.000 ψήφους υπέρ του κ. Γιλντιρίμ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να παρέμβει και να ανακοινώσει τα τελικά και σωστά συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Στο μεταξύ δηλώσεις έκανε μέσα στο πρωί ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν. Ερωτούμενος για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση αλλά μετά από επίμονες ερωτήσεις σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμμάνογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους εναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλαδή με περίπου 27.000 ψήφους. Αναμένεται πάντως προς το μεσημέρι να έχει ολοκληρωθεί διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες όπου υπάρχουν ενστάσεις. Η εξέταση των ενστάσεων αναμένεται εντός τριημέρου, όπως και η απόφαση για το αίτημα επαναξιολόγησης των άκυρων ψηφοδελτίων, τα οποία για την Κωνσταντινούπολη είναι πάνω από 290 χιλιάδες.
Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια, όπου χάνει το κόμμα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81%. Η Εθνική Συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ συγκεντρώνει 37,61%.
Τo CHP παραμένει πρώτη δύναμη στα τουρκικά παράλια
Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42 % έναντι του 42,87% που είχε επιτύχει το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το αντιπολιτευόμενο CHP, το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014. Εντούτοις ο Σαντί Γκιουβέν απαντώντας στις αιτιάσεις για την μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Αναντολού δήλωσε: «δεν είναι πελάτης μου το Αναντολού, δεν ξέρω από που παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία. Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα.»
Το CHP πάντως κυριαρχεί και πάλι στα τουρκικά παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη, όπου δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση, στην Ραιδεστό, δηλαδή το Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πάντως να πληρώνει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην χώρα, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι’ αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων φρόντισε να τονίσει ότι έχει μπροστά του άλλα 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υποποιήσει ένα στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα. Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγορά ή όχι των Σ400 και μια πιθανή επιχείρηση στην Συρία θα καθορίσουν την εξωτερική πολιτική αμέσως μετά τις εκλογές, με τον αντίστοιχο αντικτυπο στην οικονομία της χώρας.
Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη