Στο σενάριο επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο μίας «χαλαρής συνομοσπονδίας» επιμένει η Τουρκία, σύμφωνα και με δημοσιεύματα των τουρκικών κρατικών ΜΜΕ και ενώ η κινητικότητα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται δεδομένων και των ανακαλύψεων στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσιεύει στην αγγλική έκδοσή του ανάλυση ακαδημαϊκού ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη γραμμή του ΟΗΕ για ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος δεν είναι εφικτή και συνεπώς χρειάζεται καινούργιος οδικός χάρτης, όπου θα προταχθεί η λύση της συνομοσπονδίας.
Κατά κανόνα οι συνομοσπονδίες είναι πιο χαλαρές μορφές συνεργασίας, συχνά πρόσκαιρης, όπου τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η μοναδική χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως κυρίαρχη οντότητα είναι η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν έχει κάνει λόγο για λύση δύο κρατών.
Όπως σημειώνει το Anadolu, ο συνταξιούχος καθηγητής Μεχμέτ Οζάι δήλωσε πως στην λύση της συνομοσπονδίας αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω επιμέρους εταιρικών συμφωνιών.
Ο κ. Οζάι προσέθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την κατανομή των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο, δίχως να διευκρινίζεται αν αναφέρεται σε μοίρασμα των εσόδων από την εκμετάλλευση ή διαίρεση του πλούτου αυτού καθ’ αυτού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα κατά την πάγια τακτική της Τουρκίας επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και την ΕΕ για την καταψήφιση της πρότασης Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, υποστηρίζοντας πως οι «εναλλακτικές λύσεις» πέραν της ομοσπονδίας πηγάζουν από την απόρριψη του ομοσπονδιακού μοντέλου από την Λευκωσία.