Επανήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά το «χαστούκι» της UNESCO, δηλώνοντας αυτή τη φορά ότι όχι μόνο μετά τις κάλπες θα αλλάξει το καθεστώς του μνημείου από μουσείο σε τέμενος, αλλά θα προχωρήσει και σε αρχιτεκτονικές μετατροπές.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση εν όψει και των αυριανών εκλογών στη χώρα, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν μετατροπές εντός της Αγίας Σοφίας αργότερα, ώστε να αποκτήσει πνευματική ατμόσφαιρα ο χώρος.
Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι αρχικά μετά τις εκλογές θα γίνει αλλαγή του ονόματος από μουσείο σε τζαμί και αργότερα θα δουν και το θέμα της προσευχής.
Στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, ο τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε εάν η Αγία Σοφία είναι μουσείο ή τζαμί, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί αυτό.
«Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί».
«Γι’ αυτό, για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο.»
» Γι’ αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο» ανέφερε σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου».
Την Τετάρτη πάντως, πηγή της UNESCO, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του δικτύου Sputnik και απαντώντας στα σχέδια του τούρκου προέδρου, ανέφερε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει τα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, προκειμένου να προχωρήσει.
«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
«Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της» πρόσθεσε.