Μπροστά σε μια οικονομική άβυσσο βρίσκεται η Τουρκία λίγες ώρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή κανείς από τους ξένους επενδυτές δεν μπορεί να αγοράσει τουρκικές λίρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν αφού έκλεισε στη φυλακή χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους σαν πραξικοπηματίες, τώρα βάζει σε χρυσό «κλουβί» και τους ξένους επενδυτές με την κατηγορία ότι κερδοσκοπούν εις βάρος της τουρκικής λίρας.
Το Σαββατοκύριακο απείλησε με διώξεις την JP Morgan και άλλα ιδρύματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μαζική έξοδος των επενδυτών. Οι βρετανικοί «Financial Times» με τίτλο «Διωγμός στο σορτάρισμα ταράζει τις τουρκικές χρηματαγορές» αναφέρουν πως το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε τουρκική λίρα υπερδιπλασιάζεται πάνω από το 700%. Το πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι «ξένοι επενδυτές βρίσκονται παγιδευμένοι στην Τουρκία, ημέρες πριν από τις εκλογές».
Τοπικά φιλοκυβερνητικά Μέσα όπως το CNN Τurk ανέφεραν πως «το δολάριο πέφτει πάλι, η θέση της αγοράς στηρίζει την τουρκική λίρα», χωρίς ωστόσο να συμπληρώνουν ότι όλες οι τουρκικές τράπεζες έχουν λάβει εντολή να μην αγοράζουν ξένο νόμισμα, προκειμένου να αποτραπούν νέες επιθέσεις στο εθνικό νόμισμα. Είναι τόσο άσχημο το κλίμα και οι περιορισμοί ρευστότητας, που το κόστος δανεισμού σε λίρα για τις υπεράκτιες αγορές εξακοντίστηκε είκοσι φορές επάνω τις τελευταίες ημέρες, στο ζενίθ από την οικονομική κρίση του 2001.
Φόβοι για νοθεία,
στέλνουν παρατηρητές
Μέσα σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα και τον Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους με λόγο διχαστικό και εθνικιστικές κορόνες, την Κυριακή 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες σε 81 επαρχίες σε όλη τη χώρα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία, χιλιάδες εθελοντές από όλο το πολιτικό φάσμα και ανεξάρτητες ομάδες παρατηρητών θα επιβλέπουν την καταμέτρηση, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο προσωπικό ασφαλείας θα βρίσκεται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, συμπεριλαμβανομένων 7.000 περιοχών όπου το ΡΚΚ θεωρείται «απειλή».
«Είναι σημαντικό καθήκον να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία μας» δηλώνει στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera ο Μπαρίς, εθελοντής παρατηρητής στην Αγκυρα. Ο Μπαρίς συμπληρώνει ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι να προστατεύσουμε τις κάλπες ώστε να αποφύγουμε αυτό που συνέβη στις τελευταίες τοπικές εκλογές», εννοώντας τις πλείστες καταγγελίες για νοθεία στην κάλπη του 2014, όταν ο Μανσούρ Γιαβάς (και πάλι τότε υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP για τον δημαρχιακό θώκο της Αγκυρας) έχασε οριακά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος ΑΚΡ, Μελίχ Γκιοκτσέκ. Τόσο ο Γιαβάς όσο και ο κυβερνητικός υποψήφιος Γκιοκτσέκ δήλωναν ότι έχουν νικήσει και τα όσα ακολούθησαν εγγράφηκαν στην παράδοση του πολιτικού… φολκλόρ της γείτονος. Τις καταγγελίες για αναρίθμητα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στα σκουπίδια ακολούθησαν διαδηλώσεις στους δρόμους της Αγκυρας, ενώ λίγο αργότερα επικράτησε γενική συσκότιση σε 41 πόλεις, με τον τότε υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ να δηλώνει ότι το μπλακ άουτ οφείλεται σε μια γάτα που μπήκε σε υποσταθμό διανομής ηλεκτρικού ρεύματος προκαλώντας βραχυκύκλωμα! Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε ένσταση για τα αποτελέσματα για τη δημοτική αρχή στην Αγκυρα, στην Αντιόχεια, στη Γιάλοβα και στην Αττάλεια. Ενστάσεις κατέθεσε όμως και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τα αποτελέσματα στους δήμους Αδάνων και του Αγρι της Ανατολικής Τουρκίας.
Ο ρόλος των Μίντια
και οι «διώξεις»
Οπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και σε αυτήν ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην εκστρατεία ήταν κομβικός , καθώς η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών καναλιών και των εφημερίδων στηρίζουν το κόμμα του Ερντογάν, ενώ η αντιπολίτευση αγωνίζεται να ακουστεί η φωνή της.
Σύμφωνα με την αριστερή εφημερίδα «Sozcu» ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT έδωσε 50 ώρες κάλυψης στον Ερντογάν, ενώ ο ηγέτης της CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε λιγότερο από 12 ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε επίσης από τη στοχοποίηση αντιπολιτευόμενων υποψηφίων. Ο εισαγγελέας άνοιξε μια παλιά υπόθεση εναντίον του Γιαβάς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται έναντι του αντιπάλου του Μεχμέτ Οζάσεκι (υποψήφιο με το ΑΚΡ), ενώ την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Σοϊλού ανέφερε ότι 231 υποψήφιοι της αντιπολίτευσης βρίσκονται υπό έρευνα για συνδέσεις με ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ανακοινώνοντας ότι η προετοιμασία για τις εκλογές ολοκληρώθηκε ο Σάντι Γκουβέν, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες: «Αυτός είναι ο τρόπος για να εδραιωθεί η δημοκρατία» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι καλά για τη χώρα μας και τον λαό μας. Ελπίζω για ασφαλείς και υγιείς εκλογές». Ωστόσο, οι χαρακτηρισμοί των αντιπάλων ως «τρομοκρατών» και ο έλεγχος των Μέσων σημαίνουν, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Μένει να φανεί…