Η Αθήνα απόψε σβήνει τα φώτα για την «Ωρα της Γης»

Ο κόσμος θα σβήσει τα φώτα σήμερα το βράδυ για μία ώρα – Μαζί και η Αθήνα με την Ακρόπολη, τη Βουλή και τον Λυκαβηττό

Ο δήμος Αθηναίων συντονίζεται με την «Ώρα της Γης», στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σήμερα, Σάββατο 30 Μαρτίου, από τις 20:30 έως τις 21:30 συσκοτίζεται ο Λόφος του Λυκαβηττού, ενώ θα σβήσουν τα φώτα και στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Επίσης ο δήμος καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συμβολική πρωτοβουλία και να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, για μια ώρα από τις 20.30, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007 και σταδιακά εξελίχθηκε σε μαζική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «δώδεκα χρόνια μετά, πολίτες και φορείς από περισσότερες από 180 χώρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: να πιέσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να αναλάβουν άμεση δράση για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τους ανθρώπους που θα έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που χάνεται με ραγδαίους ρυθμούς».

Mαζί θα συσκοτιστεί και η Ακρόπολη, καθώς και πολλά άλλα μνημεία ανά τον κόσμο, όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Όπερα του Σίδνεϊ, το Μπιγκ Μπεν, το Κρεμλίνο, οι ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου και οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Στην Αυστραλία και την Κίνα, η «Ώρα της Γης» γιορτάστηκε ήδη.

Σβηστά τα φώτα και στη Βουλή

Η Βουλή των Ελλήνων, για άλλη μια χρονιά, ενώνει τη φωνή της με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, λαμβάνοντας μέρος στη συμβολική περιβαλλοντική δράση Ώρα της Γης 2019, που διεξάγεται παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, απόψε, τα φώτα του Μεγάρου της Βουλής θα σβήσουν για μία ώρα, από τις 20:30 ως τις 21:30, ως μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη από τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Η Βουλή των Ελλήνων δίνει το παράδειγμα, εδώ και χρόνια, συμμετέχοντας σε οικολογικές δράσεις και παρεμβαίνοντας στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν μάλιστα από τα πρόσφατα έργα στο ιστορικό Μέγαρο της Βουλής -όπου καθημερινά διεξάγονται οι εργασίες της Βουλής και συντελούνται επισκέψεις πολιτών- αφορούν τη σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%, αλλά και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 39%.

Η Βουλή έχει επίσης μειώσει δραστικά τη χρήση χαρτιού με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος ψηφιακής διαχείρισης εγγράφων και ανακύκλωσης χαρτιού, το οποίο δίνεται στην Περιφέρεια Αττικής. Στο ίδιο πλαίσιο, εφαρμόζει την ανακύκλωση πλαστικών και μεταλλικών υλικών, μπαταριών και ηλεκτρονικών συσκευών, πρόγραμμα που σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο τη σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των ανακυκλώσιμων ειδών.

Tι είναι η «Ώρα της Γης»

Ξεκινώντας από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, το κίνημα αυτό διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πέρυσι περίπου 7.000 πόλεις σε 187 χώρες έσβησαν τα φώτα στα εμβληματικά τους κτίρια από τη Σιγκαπούρη ως την Χονολουλού, μέσω Σίδνεϊ, Μόσχας ή Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το WWF.

Με κεντρικό μήνυμα «Συνδέσου με τη Φύση», η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση. «Φέτος εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα ενωθούν και πάλι για να εκφράσουν την επιθυμία τους για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον» αναφέρει το WWF.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.