Υπάρχουν γυναίκες που μένουν έγκυοι ενώ λαμβάνουν αντισύλληψη, και τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο πιστεύουν ότι ανακάλυψαν πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Οπως σημειώνουν στην επιθεώρηση «Obstetrics & Gynecology», οι γυναίκες στις οποίες η αντισύλληψη δεν «πιάνει» φαίνεται ότι φέρουν ένα γονίδιο το οποίο διασπά τις ορμόνες που περιέχουν οι διάφορες μορφές αντισύλληψης όπως τα χάπια ή τα επιθέματα.
Η πρώτη γονιδιακή παραλλαγή που συνδέεται με την αντισύλληψη
«Τα ευρήματά μας σηματοδοτούν την πρώτη φορά που μια γονιδιακή παραλλαγή συνδέεται με την αντισύλληψη» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Ααρον Λάζορβιτς, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Είναι γεγονός ότι η ορμονική αντισύλληψη δεν είναι 100% αποτελεσματική, ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνει δεν έχουν ποτέ εξηγηθεί πλήρως – συνήθως κατηγορούνται οι γυναίκες για το ότι δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους.
Ωστόσο ο δρ Λάζορβιτς και οι συνεργάτες του υποψιάστηκαν ότι πιθανότατα συντρέχουν (και) άλλοι λόγοι για αυτή την αποτυχία. Αναζητώντας τους μελέτησαν 350 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία τα 22,5 έτη, οι οποίες «φορούσαν» αντισυλληπτικό επίθεμα επί 12 ως 36 μήνες. Ανακάλυψαν ότι το 5% των εθελοντριών έφερε ένα γονίδιο που ονομάζεται CYP3A7*1C και το οποίο είναι ενεργό στα έμβρυα ενώ αποσιωπάται πριν από τη γέννηση.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, κάποιες γυναίκες με αυτό το γονίδιο συνεχίζουν να παράγουν το ένζυμο CYP3A7 και στην ενήλικη ζωή τους. «Το συγκεκριμένο ένζυμο διασπά τις ορμόνες που περιέχουν οι αντισυλληπτικές μέθοδοι και μπορεί να θέσει τις γυναίκες που το παράγουν σε υψηλότερο κίνδυνο για εγκυμοσύνη ενώ λαμβάνουν αντισύλληψη, και κυρίως όταν λαμβάνουν αντισύλληψη σε χαμηλές δόσεις» σημείωσε ο δρ Λάζορβιτς. Η συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή μπορεί να εντοπιστεί μέσω γενετικού ελέγχου, προσέθεσε.
«Μέχρι σήμερα όταν για μια γυναίκα έμενε έγκυος ενώ λάμβανε αντισύλληψη, όλοι υπέθεταν ότι αυτό συνέβη από δικό της λάθος. Τα νέα αποτελέσματα όμως δείχνουν ότι πρέπει να ακούμε τις ασθενείς μας και να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι πιθανώς υπάρχει μια γενετική εξήγηση σε αυτό που τους συνέβη».
Η φαρμακογενωμική «σύμμαχος» των γυναικών
Τα καινούργια ευρήματα δείχνουν πώς η φαρμακογενωμική, ένα σχετικώς νέο πεδίο που αναλύει με ποιον τρόπο τα γονίδια επηρεάζουν την απόκριση ενός ατόμου στα φάρμακα, μπορεί να αλλάξει άρδην το πεδίο της γυναικείας υγείας. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη μελέτη, «τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ιδίως υπό το φως των κοινωνικών, οικονομικών και συναισθηματικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η αποτυχία της αντισύλληψης καθώς και το εύρος των ενδείξεων για χρήση στεροειδών ορμονών από τις γυναίκες σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους».
Σύμφωνα με τον δρα Λάζορβιτς η νέα μελέτη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καλύτερων ιατρικών εργαλείων τα οποία θα οδηγούν σε εξατομίκευση της αντισυλληπτικής θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες και τον οργανισμό της κάθε γυναίκας. «Καθώς ολοένα και περισσότερα γενετικά δεδομένα καθίστανται διαθέσιμα, οι γιατροί πιθανώς θα χρειαστεί να λαμβάνουν υπόψη τους και τη γενετική προδιάθεση σε ό,τι αφορά την αύξηση του μεταβολισμού των στεροειδών ορμονών σε γυναίκες που είχαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ οι ίδιες δήλωναν ότι ήταν πλήρως συμμορφωμένες με την αντισυλληπτική θεραπεία που ακολουθούσαν» κατέληξε ο ειδικός.