Προετοιμασία 15-20′, Μαγείρεμα 20′

Υλικά (για 4 άτομα)

200 γρ. λευκός ταραμάς καλής ποιότητας
1 μέτρια κόκκινη γλυκοπατάτα, βρασμένη με τη φλούδα
1 λίτρο ηλιέλαιο (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1/2 φινόκιο
Χυμός από ένα ζουμερό λεμόνι (ίσως και λίγο επιπλέον, ανάλογα με το πώς σας αρέσει)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο μπλέντερ τον ταραμά, το φινόκιο και το κρεμμύδι και τα χτυπάμε καλά ώσπου το μείγμα να γίνει τελείως λείο.
Εχουμε κρυώσει τη γλυκοπατάτα και την έχουμε ξεφλουδίσει. Την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και την προσθέτουμε στο μπλέντερ. Αφού ομογενοποιηθεί και η γλυκοπατάτα με το μείγμα του ταραμά, αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο και τον χυμό λεμονιού χτυπώντας στο μπλέντερ. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει την υφή που επιθυμούμε. Εγώ την προτιμώ κάπως σφιχτή. Αν όμως τη θέλουμε πιο ρευστή, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο παραπάνω ηλιέλαιο. Αντίστοιχα, αν προτιμούμε την ταραμοσαλάτα πιο ξινή, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον χυμό λεμονιού.
Νίκος Μιχαήλ