Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να έχει βυθιστεί σε προβλήματα στο εσωτερικό, όμως η νίκη της δεξιάς συμμαχίας στις εκλογές του ερχόμενου μήνα είναι εξασφαλισμένη, με ή χωρίς πόλεμο. Η Χαμάς επίσης αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, αλλά χωρίς να υπάρχουν εκλογές και με αντίπαλο την περιφρονημένη Φατάχ και την Παλαιστινιακή Αρχή, είναι εξίσου βέβαιη η διατήρησή της.
Το σενάριο ενός νέου πολέμου αναζωπυρώθηκε μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση με ρουκέτες κατά του Βόρειου Τελ Αβίβ με επτά τραυματίες. Και αυτό θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τη Χαμάς και τη φήμη της ως κινήματος αντίστασης του οποίου μοναδικός στόχος είναι η απελευθέρωση της Παλαιστίνης ή τουλάχιστον η άρση του αποκλεισμού στη Γάζα, ενώ θα σιγήσει τις φωνές που την επικρίνουν. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η δημοσιογράφος Αμίρα Χας με άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Haaretz».
Σύμφωνα με τη Χας, αυτές οι επικριτικές φωνές έγιναν πιο δυνατές τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες αφότου η παλαιστινιακή οργάνωση διέλυσε βάναυσα διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την οικονομική δυσπραγία και φυλάκισε εκατοντάδες ανθρώπους σε παράνομα κέντρα κράτησης, όπως κατέδειξε έκθεση του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Χαμάς απομάκρυνε τραυματίες από τα νοσοκομεία και τους έθεσε υπό κράτηση, έκανε επιδρομές σε σπίτια ανθρώπων οδηγώντας πολλούς κατευθείαν στη φυλακή, βασάνισε κρατουμένους και δίκασε άλλους σε στρατιωτικά δικαστήρια, μολονότι επρόκειτο για πολίτες.
Ενας νέος πόλεμος θα ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποφυγή νέων διαδηλώσεων από κατοίκους της Γάζας κατά της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, εκτιμά η Χας που αναρωτιέται αν η ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ήταν μέρος ενός κυνικού σχεδίου από την ηγεσία της Χαμάς, προκειμένου να στρέψει αλλού την κριτική που εισέπραξε μετά τη σκληρότητα που έδειξε στον λαό της στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
«Mπορούμε να είμαστε λίγο λιγότερο κυνικοί. Ηταν η ρουκέτα η απάντηση στη μεταχείριση των παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές; Επειδή, ακόμη κι αν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει ψευδο-πατριωτική δικαιολογία να ρίξει η Χαμάς σε νέο πόλεμο τους κατοίκους της Γάζας, οι μισοί από τους οποίους είναι κάτω των 17 ετών».
Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση από το Ισραήλ θα ήταν τόσο οδυνηρή και θανατηφόρα που ο παλαιστινιακός λαός θα τη θεωρούσε εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με τη ζημιά που προκάλεσε μια ρουκέτα που έπεσε από τη Λωρίδα της Γάζας σε ένα σπίτι την περιοχή Σαρόν στο Ισραήλ και κάθε διαμαρτυρία εναντίον της Χαμάς θα φαινόταν ανούσια. Η δε επιχειρηματολογία από την παλαιστινιακή πλευρά θα είναι πάλι ότι η Χαμάς έκανε καλά που ανέπτυξε όπλα ικανά να πλήξουν τη σιωνιστική οντότητα.
Υπό αυτή την έννοια, αν η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θέλει να ενισχύσει τη Χαμάς, δεν πρέπει να ξεκινήσει νέο πόλεμο εναντίον των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, καταλήγει η Χας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οδυνηρό εφιάλτη που έχουν βιώσει τρεις φορές μέσα σε 10 χρόνια οι κάτοικοι της Γάζας να επαναληφθεί».