Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, μετά την άρση των capital controls, καθώς η εγχώρια αγορά αναμένεται να προσελκύσει ξένες τράπεζες, παραδοσιακές και μη, αλλά και επιχειρήσεις με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα, που θα επιχειρήσουν να κλέψουν μερίδια αγοράς από τους εγχώριους ομίλους, με τη χρήση του διαδικτύου, χωρίς την ανάπτυξη φυσικού δικτύου.
Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου την Πέμπτη, για τον απολογισμό της θητείας του στις δύο θέσεις, που ολοκληρώνεται αυτόν το μήνα.
Όπως είπε σχετικά, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα αρθούν κατά πάσα πιθανότητα έως και το τέλος του 2019, δίνοντας το έναυσμα για τη δραστηριοποίηση ξένων ομίλων, αλλά και εγχώριων παικτών στην αγορά του ηλεκτρονικού χρήματος, η οποία εκτίμησε ότι θα αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τους κινδύνους για τις παραδοσιακές τράπεζες, καθώς οι νέοι παίκτες «πουλώντας» ασφάλεια, ευκολία στη χρήση και γρήγορες διαδικασίες ανοίγματος ενός λογαριασμού ή χορήγησης μίας χρεωστικής κάρτας, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό.
Ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΠΑΠ και την Cosmote, που έχουν εξασφαλίσει άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος και στοχεύουν στη διείσδυση της αγοράς του e-money, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο πελατολόγιο που ήδη διαθέτουν για την προώθηση των νέων προϊόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης του εκσυχρονισμού των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως την επόμενη τριετία οι επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε πως με τις επιχειρούμενες αλλαγές, στόχος είναι σε λίγο καιρό να μην υπάρχει λόγος επίσκεψης των επιχειρήσεων στο δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων, καθώς ακόμη και εξεικιδευμένες εργασίες, όπως το factoring, θα μπορούν να γίνονται online από τις πλατφόρμες που θα δημιουργηθούν.
Ο απολογισμός για την ΕΕΤ
Αναφερόμενος στη θητεία του στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, υπογράμμισε πως «ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που εξελέγην για πλήρη θητεία, ενώ δεν ήμουν Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Ο πρώτος επίσης Προέδρος που εξελέγην επι τη βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δράσης, και ο πρώτος που καθιέρωσε ένα σύστημα εναλλαγής Προέδρου της Ένωσης με θητεία ορισμένου χρόνου και με ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης».
Και συμπλήρωσε πως «παράλληλα με εμένα, αλλά λίγο αργότερα, εκλέξαμε την κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, νέα Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ».
Όπως είπε, «τολμώ να πω ότι το σχέδιο δράσης που περιέγραψα στην αρχή της θητείας μου, υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία χάρει στην ακούραστη δουλειά, τη συνέπεια και αφοσίωση των πολλών. Την επιτυχία της ΕΕΤ, την οφείλουμε στην σκληρή και ποιοτική δουλειά της κυρίας Χαρούλας Απαλαγάκη, του Βασίλη Παναγιωτίδη και των συνεργατών τους, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού της ΕΕΤ, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕΤ».
Υπογράμμισε επίσης ότι η κυρία Απαλαγάκη «είναι μια μηχανή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά με συναίσθημα, ευαισθησίες και κώδικα αξιών που την κάνουν ξεχωριστή προσωπικότητα. Ήταν προνόμιο και εμπειρία να δουλέψω μαζί της».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η προσπάθειά μας στην ΕΕΤ στόχευε από τη πρώτη μέρα :
* στην πλήρη αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της Ένωσης, εντός και εκτός Ελλάδος,
* στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την αναδιάρθρωση των λειτουργιών της, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις στο χρηματοπιστωτικό χώρο,
* στη διαμόρφωση μιας νέας ενεργούς συλλογικότητας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων όλων των στελεχών και διοικήσεων των τραπεζών ,
* στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών στην πελατεία, την οικονομία, την κοινωνία και τους φορείς λήψεις αποφάσεων.
Συνοπτικά, βάλαμε ως προτεραιότητες: Εξωστρέφεια, Συλλογικότητα, Κύρος, Επιρροή, Αποτελεσματικότητα.
Στο εσωτερικό της Ένωσης δημιουργήθηκαν 4 νέες διατραπεζικές επιτροπές, που συγκροτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό χώρο:
1. Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων,
2. Ψηφιακού Μετασχηματισμού,
3. CFOs,
4. Πληρωμών και λειτουργειών,
Οι Επιτροπές αυτές σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίου, και σε συνδυασμό με τις λοιπές διατραπεζικές επιτροπές, παρήγαγαν σημαντικό έργο και προώθησαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κλάδου με την ευρύτερη έννοια.
«Επέλυσαν δε μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα του κλάδου, συναργαζόμενοι με τις αρμόδιες αρχές, την ΤτΕ, το ΤΧΣ, την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η Ένωση απέκτησε δυο νέα μέλη, την Επενδυτική Τράπεζα και την Praxia και είμαι ευτυχής που και η Aegean Baltic εξετάζει και αυτή τη συμμετοχή της στην ΕΕΤ» τόνισε ο κ. Καραμούζης.
Επίσης, υποστήριξε πως «αναβαθμίστηκαν τα εσωτερικά συστήματα πληροφορικής και διαμορφώθηκε νέα πλατφόρμα όπου αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες, οι μελέτες, τα πορίσματα επιτροπών, η agenda συναντήσεων και το υλικό που διανέμεται σ’ όλες τις επιτροπές της Ένωσης, καθώς και στις Επιτροπές της Federation Bankaire, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕΤ. Στην παραπάνω πλατφόρμα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ΕΕΤ».
Ιδιωτικοποίηση της ΔΙΑΣ
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, στη διάρκεια της θητείας αυτού του Δ.Σ. της ΕΕΤ, έγιναν τα εξής:
* Ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της δραστηριότητας του ΔΙΑΣ, με την αποδοχή σημαντικών πληρωμών του Δημοσίου, και η τεράστια συνεισφορά των τραπεζών, που κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ ΔΙΑΣ, στα έσοδά της, ήταν ο λόγος για τον οποίο διερευνήθηκε, χωρίς αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή, η εξαγορά του ποσοστού της ΤτΕ. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, καθώς στο χώρο των πληρωμών έχουν εισέλθει πλέον και νέοι παίκτες, κυρίως όμως επειδή οι τράπεζες στηρίζουν την παραγωγική δράση της ΔΙΑΣ.
* Πολλές ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά το τραπεζικό σύστημα, ιδίως στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ή στην αντιμετώπιση σοβαρών φορολογικών θεμάτων, αλλά και γενικότερα στη συνεργασία με την ΑΑΔΕ.
Η ΄Ενωση αποδείχθηκε σοβαρός συνομιλητής σε όλες αυτές τις διεργασίες και μέσω των επιτροπών της αναβάθμισε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι η ένωση έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της σε κάθε σοβαρή αλλαγή που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια.
* Το εκπαιδευτικό ινστιτούτο όχι μόνο συνέχισε την εκπαιδευτική του δραστηριότητα και μάλιστα με σύγχρονα μέσα, αλλά επεξέτεινε το έργο του και στον τομέα της κοινωνικής εκπαίδευσης, παράλληλα δε έθεσε τις βάσεις για συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, όπως λ.χ. τη Moodys analytics.
* O μεσολαβητής μετεξελίχθηκε από κέντρο παραπόνων των πελατών σε σύγχρονο κέντρο διαμεσολάβησης και εφόσον υπάρξει η κατάλληλη στήριξη από τις τράπεζες θα πρωτοστατήσει στην εναλλακτική επίλυση διαφορών, δίνοντας σοβαρή ώθηση στην επιτάχυνση της επίλυσης διενέξεων με τους πελάτες.
* Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, τρεις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 4 συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, 4 συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.
* Συμμετείχαμε ενεργά στην κατάρτιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και την επέκταση του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, ενώ διαμορφώσαμε χωρίς επιτυχία σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση των κριτηρίων διώξεων κατά τραπεζικών στελεχών, βασιζόμενες σε αυτομήνυση και ανώνυμες καταγγελίες.
Οι επαφές με τους ξένους
Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, «η ΕΕΤ έγινε βασικός και αξιόπιστος συνομιλητής των θεσμών. Διαμορφώσαμε τρεις επιτροπές συνεργασίας της ΕΕΤ με τα αρμόδια Υπουργεία για θέματα Ανάπτυξης και NPLs, Λογιστικών και Φορολογικών θεμάτων και θεμάτων δικαιοσύνης».
Απαρίθμησε τις κυριότερες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους εξής:
o τον Klaus Regling, ESM,
o την τότε Πρόεδρο του SSM Danielle Nouy,
o με τους εκπροσώπους του SSM Ramon Quintanna και Rolf Klug,
o με τον τότε αντιπρόεδρο της ECB Vitor Constancio,
o με τoν Πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Dr. Jens Weidman,
o με την αντιπρόεδρο του SSM κυρία Sabine Lautenschlager,
o με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Benoit Coeure,
o με τη γραμματέα του IMF, κα. Christine Lagarde στο Λονδινο,
o με τα στελέχη του IMF, Paul Thomsen, Delia Velculescu,
o με το Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Declan Costello,
o με τους επίτροπους Pierre Moscovici, Gunther Oettinger,
o τον εκπρόσωπο τύπου της Commission κ. Μαργαρίτη Σχοινά,
o το Γενικό Διευθυντή προϋπολογισμού Carsten Allath,
o με το νέο Πρόεδρο του SSM Andrea Enria,
o με τον Πρόεδρό της ΕΤΕ κ. Werner Hoyer.
Επιπλέον, τόνισε πως «οργανώσαμε ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού χώρου, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, όπως:
o του Jean Lemierre, Προέδρου της BNP, του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της Deutsche Bank κ. John Cryan,
o του Klaus Regling, Γενικού Διευθυντή του ESM και
o του Jens Weidman, Προέδρου της Bundensbank,
o του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπου της Commission».
Παράλληλα, οργανώθηκαν και τα εξής:
* Συναντήσεις εργασίας, επισκέψεις στα γραφεία τους ή μεσημεριανά γεύματα εργασίας με το σημαντικό αριθμό Πρέσβεων και συνεργατών τους, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερμανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας.
* Καθιερώσαμε τακτά γεύματα εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του συνόλου των ηγεσιών των Τραπεζών μελών της ΕΕΤ, καθώς και με τις ηγεσίες του Χ.Α., του ΤΧΣ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
* Καθιερώσαμε γεύματα εργασίας της ΕΕΤ με τους παραγωγικούς φορείς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, Ένωση Εφοπλιστών, ΙΟΒΕ, εκπροσώπων εταιριών μελών, τους Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών.
* Οργανώσαμε γεύμα εργασίας στην Φρακφούρτη μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών στα γραφεία της Budesbank υπό την αιγίδα του Jens Weidman,
«Οι επαφές μας στο εξωτερικό ήταν σημαντικές και θεωρώ ότι με τις επισκέψεις μας στον SSM, στους Επιτρόπους της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο ΔΝΤ, στους επικεφαλής των θεσμών (που συναντήσαμε πολλές φορές στην Ελλάδα) ανασκευάσαμε έστω και εν μέρει την αρνητική εικόνα που είχαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έβλεπαν ως μέρος του ελληνικού προβλήματος, λόγω κυρίως του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λ.χ. επισκεφτήκαμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το νέο επικεφαλής του SSM κ. Enria» σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
Όπως είπε, «δεν είναι τυχαίο ότι δύο εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling και ο Πρόεδρος της Bundesbank κ. Weidmann (Βάϊντμαν) όχι μόνο δέχθηκαν να μας συναντήσουν στο Λουξεμβούργο και στη Φρανκφούρτη, αλλά και πρόθυμα αποδέχθηκαν πρόσκλησή μας να έρθουν ως κεντρικοί ομιλητές, ο πρώτος στην επετειακή εκδήλωση των 90 ετών τον Ιούνιο του 2018 και ο δεύτερος σε επίσημο δείπνο στη Μεγάλη Βρετανία στις 30 Αυγούστου 2018».
Οι σχέσεις με τους πολιτικούς
Αναφερόμενος στις σχέσεις με το πολιτικό σύστημα, ο κ. Καραμούζης σημείωσε πως «με αντικειμενικότητα και τεχνογνωσία συνεργαστήκαμε τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σειρά θεμάτων, ιδίως ως προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των θεμάτων ανάπτυξης».
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
* Επισκεφτήκαμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο Αρχηγών και τα ενημερώσαμε,
* παρείχαμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς όποια πληροφόρηση απαιτείτο,
* αποκτήσαμε γόνιμες συνεργασίες με τα στελέχη των Υπουργείων, αλλά και με άλλους φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, τα επιμελητήρια και φυσικά με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΑΕ Ελληνικά Χρηματιστήρια.
«Προσωπικά, ως Πρόεδρος της ΕΕΤ σε όλες τις παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες μου, εντός και εκτός Ελλάδος ακολούθησα πάντα αυτό που υπαγορεύουν η συνείδηση μου, η κατάρτισή μου και η εμπειρία μου και λειτούργησα με γνώμονα τα παραπάνω και τα συμφέροντα του κλάδου, της οικονομίας και της χώρας» σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
Και κατέληξε τονίζοντας πως «αποχωρώντας από τη θέση του Προέδρου νιώθω βαθιά ικανοποίηση για την αποδοχή που είχαν οι πρωτοβουλίες μου από τα λοιπά μέλη του ΔΣ, αλλά και από όλες τις τράπεζες, και για τη συνεργασία τους στην επίτευξη των κοινών στόχων που θέσαμε. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και εύχομαι η ΕΕΤ να διατηρήσει και να ενισχύσει την παρουσία της».
Όπως είπε, «προχωράμε μπροστά, ο κλάδος έχει και παρελθόν και παρόν και θα έχει και λαμπρό μέλλον και εγώ κοιτάζω με αισιοδοξία το μέλλον, ότι καινούργιο και να κάνω θέλω να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός, υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες που με έφθασαν ως εδώ».