Με μια εφάπαξ ρύθμιση, η οποία στενεύει τον κύκλο προστασίας της πρώτης κατοικίας και εμπεριέχει πολλές γκρίζες ζώνες που θα διαλευκανθούν αργότερα με υπουργικές αποφάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει προεκλογικά τον σκόπελο του νέου πλαισίου Κατσέλη, το οποίο αφήνει απροστάτευτους από τους πλειστηριασμούς πολύ περισσότερους δανειολήπτες συγκριτικά με σήμερα.
Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δείχνει τις σημαντικές υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς η περίμετρος των κριτηρίων επιλεξιμότητας που μπαίνει στους δανειολήπτες οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο είναι σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε χειρότερη θέση όσοι θα βρεθούν στο μέλλον με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στις γκρίζες ζώνες της νομοθετικής ρύθμισης περιλαμβάνονται:
– Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης που θα παρέχει το Δημόσιο στους δανειολήπτες. Το θέμα αυτό θα ξεκαθαρίσει με υπουργική απόφαση.
– Οι υπουργικές αποφάσεις που θα έρθουν να εξειδικεύσουν τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες του νέου πλαισίου, όπως: οι λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο κατάλογος των δικαιολογητικών που θα συνυποβάλλουν, το περιεχόμενο της αίτησης, το ύψος της επιδότησης κ.ά. Με τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν, επί το δυσμενέστερο, οι όροι υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
-Ποιες είναι οι παγίδες του θεσμικού πλαισίου;
-Πώς θα προστατεύσει ο δανειολήπτης της πρώτη του κατοικία;
-Ποιοι εξαιρούνται;
-Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης
Ποιοι μπαίνουν και ποιοι μένουν εκτός ρύθμισης