Τον γύρο του κόσμου κάνουν σοκαριστικές εικόνες από τη Βενεζουέλα, όπου το μπλακ άουτ τον τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε απελπιστική κατάσταση, οδηγώντας τους ακόμα και να αναζητούν τροφή σε σκουπιδότοπους.
Η πολιτική του Νικολάς Μαδούρο έχει οδηγήσει τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας ψάχνουν στα σκουπίδια, αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί. Σε βίντεο που δημοσίευσε το SkyNews φαίνεται νεαρός να αναζητά ένα γεύμα ανάμεσα στα σκουπίδια.
«Ο πατέρας μου είναι στην Κολομβία και η μητέρα μου στο Περού», δηλώνει μιλώντας στην κάμερα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, με ποιόν μένει στη χώρα, ο μικρός απαντά: «Μόνος, είμαι μόνος εδώ». Όταν τον ρώτησαν πόσο καιρό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, απάντησε λέγοντας «πολλά χρόνια».
«Η πείνα αφήνει ελάχιστες επιλογές εδώ στη Βενεζουέλα», σχολιάζει η δημοσιογράφος που κάνει το ρεπορτάζ, «κι αν είσαι ένα παιδί εντελώς μόνο τότε είναι απλά ένα ζήτημα επιβίωσης».
Οι άνθρωποι στη Βενεζουέλα παραμένουν για τρίτη μέρα βυθισμένοι στο σκοτάδι. Για Τρίτη μέρα, η χώρα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, στο δεύτερο μεγάλο μπλακ-άουτ σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Η κυβέρνηση Νικολάς Μαδούρο κήρυξε αργία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης απέτυχαν.
Επιχειρήσεις, νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστά για δεύτερο 24ωρο, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τη διαλυμένη οικονομία της χώρας.
Σκηνικά τρόμου
Σκηνικά τρόμου εκτυλίσσονται στη Βενεζουέλα, όπου στα άκρα έχει φτάσει η εγκληματικότητα.
Η αστυνομία φαίνεται πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά, με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου.
Ανάμεσα στις εξηγήσεις, κάποιο προσπαθούν να βασίσουν στην κατάσταση προσεγγίζοντας την ψυχιατρικά.
Κάνουν λόγο για μια συλλογική καταστροφή που συγκλόνισε την πόλη στον πυρήνα της και προσέφερε μια τρομακτική ματιά στο πιθανό μέλλον της Βενεζουέλας, καθώς καταρρέει βαθύτερα στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική παρακμή.
Με τις λέξεις «φρίκη, φόβος, απελπισία» περιγράφουν την κατάσταση οι πολίτες.
«Νόμιζα ότι ήταν η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου» λένε άλλοι.
«Είναι σαν να ζούμε μέσα από έναν συνεχή πόλεμο. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας», είπε από πλευράς της μια μητέρα τεσσάρων παιδιών.