Δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο επίτευξης συμβιβασμού για το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας στο σημερινό EuroWorking Group.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδιάζεται να υπάρξει απλά μία εξέταση της κατάστασης όπως θα αποτυπωθεί από τους εκπροσώπους θεσμών αλλά και από την ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης.
Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά και προειδοποιητικά πυρά και από τις δύο πλευρές.
Το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε μονομερή ενέργεια με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, στην οποία τελικά δεν προχώρησε, μετά τα μηνύματα που έστειλαν οι θεσμοί και κυρίως η Κομισιόν διά στόματος Ντέκλαν Κοστέλο και Πιέρ Μοσκοβισί.
Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη κατά την διήμερη σύνοδο του EWG, οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται απλά να παραπέμψουν το θέμα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Όπως φαίνεται, αυτή είναι και η λύση που προκρίνει το Βερολίνο, όπως διαφάνηκε από έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα.
Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν επιστρέψει στην Αθήνα την 1η Απριλίου. Ο προγραμματισμός αφορούσε την εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης, αλλά αναμένεται να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της 2ης, καθώς παραμένει ανοιχτό τόσο το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας και των κόκκινων δανείων, όσο και η εκκρεμότητα με το ένα δισ. ευρώ.
Τα «αγκάθια»
Τρία είναι τα μεγάλα αγκάθια που ακόμη τις δύο πλευρές. Οι θεσμοί εξακολουθούν να διαφωνούν με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει την περίμετρο προστασίας σε μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών.
Επίσης, η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών προέβλεπε να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «κόκκινα» δάνεια με υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ. Όμως οι θεσμοί ζητούν το όριο οφειλής να χαμηλώσει δραστικά και συγκεκριμένα στα 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στα 180.000 ευρώ και έως 230.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.
Αναφορικά με τις καταθέσεις του οφειλέτη ζητείται να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ αν και η κυβέρνηση είχε προτείνει τα 50.000 ευρώ.
Μειώσεις ζητούν οι θεσμοί και σε ότι αφορά την αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη αλλά και των εισοδηματικών ορίων των δανειοληπτών.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου παραμένει ως έχει. Ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης που βρίσκεται στην Βουλή την Τετάρτη.
Η ιδέα είναι η τροπολογία να αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και μετά την ψήφιση της ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την εκταμίευση της δόσης.