Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, όπου το Brexit έχει προκαλέσει βαριές αναταράξεις τη στιγμή που η Τερέζα Μέι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με τους βρετανούς να χάνουν σιγά σιγά την πίστη τους τόσο στην έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, όσο και στο αν τελικά η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι αυτή που μπορεί να τους οδηγήσει εκεί.
Μάλιστα, μετά το «χτύπημα», της αποκάλυψης των Sunday Times, ότι δηλαδή έντεκα υπουργοί υποσκάπτουν τη θέση της, και ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια προσέγγιση του Brexit η οποία δε συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, τότε «ο κίνδυνος γενικών εκλογών αυξάνεται».
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη θεωρήσει ότι δεσμεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος, αν όντως αυτή εκφραστεί με υποστήριξη σε μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit. Τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα διεκδικήσουν εντός της εβδομάδας οι βουλευτές.
«Βρισκόμαστε σε κρίση, από τη στιγμή που το κοινοβούλιο προσπαθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Μπάρκλεϊ.
Την ίδια στιγμή ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, προέβη σε δήλωση με την οποία διαψεύδει τα πολλά δημοσιεύματα ότι προαλείφεται για άμεσος διάδοχος της Τερέζα Μέι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η στενή συνεργασία με την πρωθυπουργό σε αυτή την τεταμένη περίοδο της διαδικασίας του Brexit «θεραπεύει οποιοδήποτε ίχνος φιλοδοξίας μπορεί να έχει απομείνει».
Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, κατέστησε σαφές ότι όποιος και αν αναλάμβανε την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας δε θα άλλαζε την κατάσταση και το διχασμό στους κόλπους των Τόρις.
Ερωτηθείς, δε, κατά πόσο το Εργατικό Κόμμα εγγυάται ότι αν αναλάμβανε την εξουσία θα διενεργούσε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, ο σερ Κιρ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ζήτημα που θα καθοριστεί στο μανιφέστο του κόμματος.
Ως μία «απολύτως λογική πρόταση» χαρακτήρισε πάντως τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο δίκτυο Sky το πρωί της Κυριακής.
Ο ίδιος βέβαια κατέστησε σαφές ότι «η αλλαγή πρωθυπουργού δεν θα μας βοηθήσει» και συνέχισε: «Το να συζητούμε περί αλλαγής των παικτών, ειλικρινά αυτή τη στιγμή είναι υπερβολική πολυτέλεια».
Οι πολίτες στρέφονται κατά της εξόδου
Την ίδια στιγμή, οι υπογραφές που ζητούν την παραμονή στην ΕΕ έχουν φτάσει τις 5,017,146, ενώ αυξάνονται με αστραπιαία ταχύτητα.
Την ίδια στιγμή, εχθές, Σάββατο, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.
Το κέντρο του Λονδίνου γέμισε με ανθρώπους οι οποίοι ζητούσαν να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στο κέντρο του Λονδίνου κρατώντας πανό που διακήρυσσαν πως «η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» και «Ζητάμε Δημοψήφισμα». Σύμφωνα με τους οργανωτές, η διαδήλωση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά του Brexit.