Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν σήμερα πορεία στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, καθώς η κρίση του Brexit βαθαίνει και απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στο κέντρο του Λονδίνου κρατώντας πανό που διακήρυσσαν πως «η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» και «Ζητάμε Δημοψήφισμα». Σύμφωνα με τους οργανωτές, η διαδήλωση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά του Brexit.
Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνομιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit, καθώς η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.
Η Μέι υπαινίχθηκε χθες, Παρασκευή, πως μπορεί να μην φέρει και πάλι στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ. Οι εφημερίδες The Times και The Daily Telegraph αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση στην Μέι για να παραιτηθεί.
«Θα αισθανόμουν διαφορετικά, αν ήταν μια καλά διαχειριζόμενη διαδικασία και η κυβέρνηση έπαιρνε λογικές αποφάσεις. Όμως είναι πλήρες χάος», είπε στο Ρόιτερ ο 59χρονος Γκάρεθ Ρέι, ο οποίος ταξίδεψε από το Μπρίστολ για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.
«Η χώρα θα είναι διχασμένη ό,τι κι αν συμβεί και είναι χειρότερα όταν είσαι διχασμένος πάνω σ’ ένα ψέμα».
Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ συγκεντρώθηκαν γύρω στο μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, πριν πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.
Ενώ δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για αριθμούς, οι οργανωτές της διαδήλωσης λένε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι καθώς άρχιζε η πορεία.
Οι οργανωτές ήταν πεπεισμένοι πως το μέγεθος του πλήθους θα υπερέβαινε εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και στην οποία είχαν πει πως είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι.
Διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ’ όλη τη Βρετανία είχαν μισθωθεί για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.
Αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit έλαβε 4 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρες αφότου η Μέι είπε στους πολίτες «είμαι με το μέρος σας» στο θέμα του Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.
Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε ποσοστό 52%, υποστήριξαν το Brexit ενώ 16,1 εκατομμύρια, σε ποσοστό 48%, υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Έκτοτε όμως αντίπαλοι του Brexit διερευνούν τρόπους για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.
Η Μέι έχει επανειλημμένα αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές του Brexit λένε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.
Μερικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μια ελαφρά μετατόπιση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αποφασιστική στροφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ