Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διετάχθη από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την υπόθεση της 90χρονης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανώτερες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας που μίλησαν στο in.gr, αφορά στο σύνολο του γεγονότος, δηλαδή τη σύλληψή της και ό,τι ακολούθησε στο ΑΤ, τις ώρες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατήθηκε και φυσικά και τη διαρροή οπτικού υλικού (βίντεο) από τις διαδικασίες στο αστυνομικό τμήμα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, υπερασπιζόμενος τους συναδέλφους του, δηλώνει ότι η ΕΔΕ αφορά μόνο το ότι υπήρξε βίντεο που τη δείχνει στο τμήμα.
Όπως δηλώνει ο Θεόδωρος Τσαϊρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διετάχθη από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση της 90χρονης στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, δεν αφορά τη σύλληψη της ηλικιωμένης και αν έγιναν λάθη στη διαχείριση, αλλά μόνο στο ότι υπήρξε βίντεο που τη δείχνει στο τμήμα.
Η ΕΔΕ αφορά μόνο στο ότι υπήρξε βίντεο που δείχνει την κυρία Σουζάνα Ηλιάδου μέσα στο ΑΤ την ώρα της δακτυλοσκόπησης τονίζει, συμπληρώνοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούνται οι συνάδελφοί μου ότι έπραξαν λάθος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος».
«Εσείς μου λέτε για την εικόνα αλλά από εκεί και πέρα οφείλουμε να σκεφτούμε τους συναδέλφους που ενεργούν κατόπιν εντολής και καταγγελιών» είπε αρχικά ο συνδικαλιστής αστυνομικός.
Το video για το οποίο διατάχθηκε ΕΔΕ:
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι λίγες οι φορές που κάθονται αυτοί που καταγγέλλουν και όταν οι συνάδελφοι κάνουν απλά παρατηρήσεις τότε βρίσκονται υπόλογοι».
Ερωτηθείς για το αν ήταν σωστό η 90χρονη να μείνει επί 12 ώρες στο αστυνομικό τμήμα μόνο με λίγο νερό ο κ. Τσαϊρίδης απάντησε ότι «ειδικά στις αστυνομικές υπηρεσίες οι αστυνομικοί τους κρατούμενους, τους προσωρινά κρατούμενους ή όσους προσαγάγονται προσπαθούν να τους έχουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε ένα κελι και αδιαφορούμε για τις συνθήκες που υπάρχουν».
Κατά τον ίδιο, τέλος, γίνονται καθημερινά δεκάδες συλλήψεις στην Αριστοτέλους για παρεμπόριο και τη Ροτόντα για ναρκωτικά «και οδηγούνται στη δικαιοσύνη».
Κόρη 90χρονης: Δεν τους κατηγορώ υπάλληλοι είναι, αλλά…
Η αντίδραση της κόρης της γιαγιάς φέρνει σε πραγματικά δύσκολη θέση όσους σκέφτηκαν ή έδωσαν εντολή να σύρουν την 90χρονη στο τμήμα.
«Εντάξει, η αστυνομία έχει εντολή, δεν τους κατηγορώ, υπάλληλοι είναι, αλλά ήταν 90 χρονών. Μπορούσαν να της πουν “πήγαινε σπίτι γιαγιά” ή να μας έπαιρναν τηλέφωνο και να μας έλεγαν “να την προσέχετε τη γιαγιά, άλλη φορά θα την πιάσουμε”. Δεν ξέρω, για πέντε τερλίκια που πλέκει…» δήλωσε η κόρη της 90χρονης στο newsit.gr.
Και όσοι βιαστούν να κατηγορήσουν την κόρη της γιαγιάς ότι δεν την πρόσεχε η ίδια αναφέρει «η γιαγιά δεν καταλαβαίνει. Ξέρετε πόσες φορές της είπαμε να μην πάει εκεί; “Σε παρακαλώ μαμά, μην πας εκεί, μην πας” και μας έλεγε “τι, να κάτσω στο σπίτι, δηλαδή”».
Η γιαγιά δε σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης της έμεινε με την απορία τι κακό έκανε και την πήγαν στο τμήμα. Όπως έλεγε η 90χρονη μετά την περιπέτειά της προσπαθώντας να εξηγήσει στους δικούς της τι ακριβώς συμβαίνει έλεγε χαρακτηριστικά «εγώ δεν τα κλέβω, δεν κάνω εμπόριο, είναι δικά μου, εντάξει, κατέβηκα για ένα κομμάτι ψωμί».
Όπως είπε η κόρη της στο newsit.gr, «η γιαγιά όλο το χρόνο δεν πήγαινε πουθενά. Για δεύτερη φορά πήγε εκεί. Της λέγαμε να μην πηγαίνει. Είναι 90 χρονών. Όλη μέρα πλέκει. Μας λέει “τι να κάνω, μόνο να κοιμάμαι και να ξυπνάω;”. Κατέβηκε στο κεντρικό δρόμο, όχι στη λαϊκή αγορά, κάθισε δίπλα σε κάτι κάδους σκουπιδιών, απέναντι από ένα πάρκινγκ και πουλούσε τα τερλίκια της (μάλλινα πλεκτά παπούτσια), τρία και δύο ευρώ».
Και συνεχίζει την αφήγηση η κόρη της γιαγιάς: «Από ό,τι μας είπε, δεν είχε πουλήσει τίποτα και τις δύο φορές που πήγε εκεί. Μόλις είχε πάει εκεί, ήταν περίπου 12.00 η ώρα, ήρθε η αστυνομία και της είπε “μάζεψέ τα γιαγιά”. Η μητέρα μου μάζεψε τα πράγματα και τους είπε “να πάω σπίτι” και αυτοί της απάντησαν “όχι, θα έρθεις στο αστυνομικό τμήμα”. Την πήρανε εκεί, κατέγραψαν τα πράγματά της, της πήραν αποτυπώματα, την κράτησαν μέχρι πάρα πολύ αργά. Μετά την πήγαν στο αστυνομικό μέγαρο. Τη ρώτησα τι έγινε εκεί και μου είπε ότι της έβγαλαν ακτινογραφία. Δεν κατάλαβε ότι βγάζουν φωτογραφίες οι αστυνομικοί.»
» Όλες αυτές τις ώρες είχε πιει μόνο νερό. Έφυγε από εκεί βράδυ, νύχτα, δεν ξέρω τι ώρα ήταν, 10.00, 11.00, 12.00, δεν ξέρω. Η γιαγιά δεν μιλάει καλά ελληνικά, γιατί ήρθε σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκε, αλλά, εντάξει, δε φοβήθηκε και μας είπε “εγώ δεν τα κλέβω, δεν κάνω εμπόριο, είναι δικά μου, εντάξει, κατέβηκα για ένα κομμάτι ψωμί”. Γιατί δεν έχει ούτε εισόδημα, ούτε σύνταξη από κάπου, ούτε από την Ρωσία, ούτε από πουθενά. Μόνο η Πρόνοια τους πληρώνει το ενοίκιο. Τα αδέρφια μου, αν μπορούν, τους στέλνουν χρήματα για το ρεύμα για το νερό. Εγώ είμαι άνεργη, έχω δύο παιδιά και μονογονεϊκή οικογένεια. Η γιαγιά έχει πέντε παιδιά, τα δύο είναι εδώ στην Ελλάδα, εγώ και η αδερφή μου και άλλα τρία στη Ρωσία.»
» Ο παππούς έχει πάθει εγκεφαλικό, είναι τυφλός από το ένα μάτι, είναι καρδιοπαθής. Ούτε ο μπαμπάς μου παίρνει σύνταξη. Τίποτα, μηδέν εισόδημα. Μόλις τον βγάλαμε από την εντατική και είναι στο σπίτι με οξυγόνο».