Σε πρόσφατο σχόλιο στο Özgürüz ο Ντουντάρ υπενθυμίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και επικρίνει την Άνγκελα Μέρκελ. Υποστηρίζει ότι η καγκελάριος είχε υποκύψει σε εκβιασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος- όπως λέει ο Ντουντάρ- απέσπασε υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και απελευθέρωση της βίζας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη. Το αντίτιμο της ανοχής στη δεσποτεία του, λέει ο Ντουντάρ, πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντες στις τουρκικές φυλακές.
Τόσο ξεκάθαρη κριτική, τόσο αιχμηρή δημοσιογράφική προσέγγιση, είναι αδύνατη στη σημερινή Τουρκία. Γι αυτό ο Τσαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της ιστορικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», ο οποίος διώκεται στην Τουρκία και κατέφυγε στη Γερμανία, έχει δημιουργήσει με πενχιρά μέσα το ειδησεογραφικό δίκτυο Özgürüz, που λειτουργεί αποκλειστικά στο Ίντερνετ. Το πρώτο βήμα ήταν οι συνεχείς ανταποκρίσεις με Skype ή παρόμοιες εφαρμογές. Το επόμενο βήμα είναι ένα πλήρες ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο Νουντάρ εξηγεί τις ιδιαιτερότητες που έχει η δημοσιογραφία στη σημερινή Τουρκία: «Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν διαβάζει, γι αυτό δεν έχουν ιδιαίτερη ανταπόκριση τα γραπτά κείμενα. Η τηλεόραση από την άλλη είναι ακριβό μέσο. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε μία ραδιοφωνική φωνή στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης αλλάζουν, οι εφημερίδες πεθαίνουν, το ραδιόφωνο παραμένει δυνατό, αλλά στην Τουρκία παίζει κυρίως μουσική. Εμείς θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ως πηγή πληροφόρησης, όπως γίνεται στη Γερμανία»
Συνεχής κάλυψη, 30% λόγος
«Özgrüz» σημαίνει «Είμαστε ελεύθεροι». Από τον Ιανουάριο του 2017 έχει ξεκινήσει το εγχείρημα. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα εκπέμπει όλο το 24ωρο, με σύντομο δελτίο ειδήσεων κάθε ώρα, ενώ οι εκπομπές λόγου καλύπτουν προς το παρόν το 30% του προγράμματος, με προοπτική να επεκταθούν. Την επιμέλεια των ειδήσεων έχει η Ζουμπεϊντέ Σαρί, γνωστή δημοσιογράφος της τηλεόρασης στην Τουρκία, που έχει επίσης καταφύγει στο Βερολίνο. Συνολικά δέκα ραδιοφωνικοί παραγωγοί από την Τουρκία αναλαμβάνουν θεματικές εκπομπές για την επιστήμη και την τέχνη, για θέματα ισότητας, αλλά και για μαγειρική. Ο Τσαν Ντουντάρ υπόσχεται …εκπλήξεις.
«Θα έχουμε εκπομπές με κουρδική και με αρμενική μουσική, κάτι που δεν γίνεται στην Τουρκία. Θέλουμε να παίξουμε και τη μουσική των Γιεζίντι, που έχει ξεχαστεί. Στην Τουρκία η κουρδική μουσική παίζεται μόνο με τουρκικούς στίχους, γι αυτό πολλοί νομίζουν ότι είναι τουρκική. Ελπίζουμε τώρα να γνωρίσουν το πρωτότυπο…» λέει ο πρώην αρχισυντάκτης της Τζουμχουριέτ.
Εκπομπές με γερμανικά πρότυπα
Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της εξορίας στήνεται με γερμανικά πρότυπα. Ο Τσαν Ντουντάρ θυμάται ότι μετά το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία ουσιαστικά δεν υπήρχε ανεξάρτητη δημοσιογραφία και αναγκαζόταν να ακούσει τουρκικές ειδήσεις από τη γερμανική ραδιοφωνία και συγκεκριμένα το δίκτυο WDR της Κολωνίας. «Θυμάμαι τις στιγμές που ακούγαμε το τουρκικό πρόγραμμα από την Κολωνία ή επίσης και από το BBC», λέει ο Ντουντάρ. «Περίπου στο ίδιο σημείο βρίσκεται σήμερα η Τουρκία. Ο κόσμος χρειάζεται αντικειμενική ενημέρωση, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτή. Χρειαζόμαστε δημοσιογράφους, οι οποίοι απλώς θα περιγράφουν τα πράγματα όπως είναι, με αντικειμενικότητα. Αλλά οι συνάδελφοι που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο είναι είτε στη φυλακή, είτε στην ανεργία. Αν μπορούσαμε να πλησιάσουμε τους ακροατές στην Τουρκία, να πείσουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο, ίσως καταφέρουμε κι εμείς αυτό που είχε πετύχει το τουρκικό πρόγραμμα της Κολωνίας στη δεκαετία του ’80»
Κεμάλ Χιρ (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου