Η εξεύρεση λύσης για το υψηλό κόστος ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας «κολλάει» στην ευρωπαϊκή πολιτική για τον ανταγωνισμό (καθεστώς κρατικών ενισχύσεων). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα σε ημερίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ελληνική βιομηχανία, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι το κόστος των ρύπων ανεβαίνει κατακόρυφα, γεγονός που επιβαρύνει τα βιομηχανικά τιμολόγια. Ωστόσο, όπως τόνισε, «όσο ισχύει το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ενεργοβόρο βιομηχανία μας». Όλη η συζήτηση που κάνει κυβέρνηση και ΔΕΗ για τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας, όπως επεσήμανε με έμφαση ο κ. Πιτσιόρλας, αφορά περί τα 30 εκατ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τα 30 εκατ. ευρώ ουσιαστικά αφορούν στην επιβάρυνση της βιομηχανίας από το 10% της αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος που ζητά η ΔΕΗ από τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τα 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην προχωρήσει η ΔΕΗ στις αυξήσεις. Κι αυτο διότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, ανέφερε ότι εξαρτάται – σήμερα όπως και στο παρελθόν – από μια παράμετρο που λέγεται ΔΕΗ. Εντούτοις, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ο ενεργειακός τομέας αλλάζει και «στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών βρίσκεται η αποκρατικοποίηση και η άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, σε τομείς όπως η λιγνιτική παραγωγή». Υπάρχει όμως και μια δεύτερη παράμετρος που αλλάζει, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, και αυτή αφορά στον τρόπο λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς με το Χρηματιστήριο Ενέργειας – το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του έτους. Τόσο παραγωγοί ενέργειας όσο και βιομηχανικοί καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν διμερή συμβόλαια.

Όσο για τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και πρόεδρο της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των τιμολογίων με το κόστος των ρύπων, που μετακυλύεται μέσω των τιμών ηλεκτρισμού, «κάτι που στην Ελλάδα η βιομηχανία έχει νιώσει βάρβαρα στο πετσί της, ιδίως από πέρυσι που οι τιμές CO2 σκαρφάλωσαν πάνω από τα 20€/tn».

Μίλησε ακόμη για στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους. «Σε αυτή την προσπάθεια, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να απαλλαγεί από το ενοχικό σύνδρομο που εμπόδισε για χρόνια την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Πρέπει να ακολουθήσει –κατ’ αρχήν– τα πρότυπα και τις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να πάει πέρα από αυτά, αφού η ελληνική βιομηχανία δυστυχώς ακόμα δεν έχει, σε μεγάλο βαθμό, τις επιλογές και τις διευκολύνσεις άλλων χωρών. Ταυτόχρονα οι θεσμοί στην Ελλάδα υπολειτουργούν ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- παρακωλύουν τις επενδύσεις με πράξεις και παραλείψεις, ενώ μονοπωλιακές πρακτικές στραγγαλίζουν τη βιομηχανία. Στον τομέα του ενεργειακού κόστους λ.χ. ο υπουργός κ. Πιτσιόρλας, τόλμησε να αναλάβει μία γενναία πρωτοβουλία για να βοηθήσει εντός και εκτός Ελλάδος την ενεργοβόρο βιομηχανία μας, όμως έχει πέσει σε τοίχο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.