Η αγορά των ακινήτων αποτελεί στην παρούσα φάση την ελκυστικότερη επενδυτική επιλογή για τους Ελληνες, καθώς μετά την επιβολή των capital controls τα σίγουρα επιτόκια των καταθέσεων, που στα χρόνια της κρίσης ξεπερνούσαν ακόμη και το 5% σε ετήσια βάση, αποτελούν παρελθόν.
Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς η απασχόληση αυξάνεται και η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες στην κτηματαγορά, λόγω της ανόδου του τουρισμού, της άνθησης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb και της ζήτησης για τη χρυσή βίζα, δημιουργεί νέες τάσεις.
Μείωση επιτοκίων
Τόσο οι τιμές πώλησης των ακινήτων όσο και τα ενοίκια, κυρίως στις τουριστικές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, κινούνται τα τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο. Το 2018 μάλιστα ήταν το πρώτο έτος ενίσχυσής τους έπειτα από 10 έτη συνεχούς πτώσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια που προσφέρουν κυρίως μέσω των προθεσμιακών λογαριασμών, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια ελκυστική χωρίς το ρίσκο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου επιλογή. Σήμερα ωστόσο, με τη μέση απόδοση στα επίπεδα του 0,60%, δεν αποτελούν μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται στροφή των καταθετών-αποταμιευτών στην αγορά ακινήτων, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις. Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων της χρήσης του 2017, παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια η ανάκαμψη της κτηματαγοράς δεν ήταν τόσο υψηλή, ενώ και τα τραπεζικά επιτόκια βρίσκονταν σε έως και διπλάσια επίπεδα σε σχέση με σήμερα. Συγκεκριμένα, το εισόδημα από μερίσματα – τόκους – δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου ανήλθε την υπό εξέταση περίοδο σε 2,18 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 22% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Στον αντίποδα όμως τα εισοδήματα από ενοίκια ενισχύθηκαν για τρίτη συνεχή χρήση, φτάνοντας τα 6,2 δισ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2014. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν ενισχυμένες στα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις.
Πρώτη η Αττική
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 10,0% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 22,7% με βάση την επιφάνεια και κατά 21,3% με βάση τον όγκο. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχές έτος που καταγράφεται άνοδος και στους τρεις δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι εκδόθηκαν 15.164 άδειες οικοδομής που αντιστοιχούν σε 3,40 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και 14,78 εκατ. κυβικά. Από τις 13 περιφέρειες, ο Νομός Αττικής παρουσίασε τον μεγαλύτερο όγκο οικοδομικής δραστηριότητας με 3,37 εκατ. κυβικά (+47,4%), ακολουθούμενος από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 2,90 εκατ. κυβικά (+17,7%). Σε τέσσερις περιφέρειες παρατηρήθηκε μείωση το 2018, ήτοι στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (-30,0%), Δυτικής Ελλάδας (-18,1%), Πελοποννήσου (-13,8%) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-4,6%).