Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει την απόφαση για την αναστολή μέχρι νεωτέρας της συμμετοχής του Fidesz, του εθνολαϊκιστικού κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Προηγήθηκε σχετική ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, με 190 μέλη να τάσσονται υπέρ της αναστολής και μόλις 3 κατά.
H Frankfürter Allgemeine Ζeitung σημειώνει: «Όποιος μετέχει μιας ένωσης, πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Αυτή η θεμελιώδης πρόταση θεωρείται αυτονόητη στις οργανώσεις κάθε είδους –εκτός αν πρόκειται για τον Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του. Ο Όρμπαν και το κόμμα του παραβίασαν τους κανόνες του ΕΛΚ. Αυτό θα ήταν ένας καλός λόγος για τον αποκλεισμό του, ιδίως επειδή οι παραβιάσεις σημειώνονται εδώ και χρόνια και γίνονται ολοένα πιο σοβαρές».
Αν και το ΕΛΚ δεν αποφάσισε οριστικό αποκλεισμό αλλά αναστολή της συμμετοχής του Fidesz για την ώρα, εντούτοις η FAZ σημειώνει σε άλλο σημείο ότι το ΕΛΚ «δεν έκανε καμία χάρη» στον Όρμπαν, έχοντας κατά νου αριθμητικούς υπολογισμούς ενόψει ευρωεκλογών και σχολιάζει:
«Το ΕΛΚ ενδέχεται να αποδυναμωθεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς το Fidesz αναμένεται να τα πάει καλά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αυτό επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις πιθανότητες που έχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο προκειμένου να μην πλήξουν την αξιοπιστία τους τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποβάλουν το Fidesz από τους κόλπους τους, τουλάχιστον προσωρινά. (…) To ΕΛΚ απαλλάσσεται έτσι τώρα από το προβληματικό παιδί του. Τι συνέπειες θα έχει αυτό και ποιες πολιτικές συμπράξεις θα αναζητήσει ο Όρμπαν, είναι (δυστυχώς) ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.»
Η καταδίκη Κάρατζιτς και οι «δαίμονες» των Βαλκανίων
Την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Δικαστήριο της Χάγης –το oποίο τον καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό, θεωρώντας ότι η πρώτη ποινή των 40 χρόνων κάθειρξης ήταν λίγη για τα εγκλήματα που διέπραξε, μεταξύ των οποίων η σφαγή της Σρεμπρένιτσα- σχολιάζουν επίσης οι γερμανικές εφημερίδες.
Η εφημερίδα Tageszeitung του Bερολίνου σχολιάζει: «Από νομική σκοπιά το κεφάλαιο Κάρατζιτς με την καταδίκη σε ισόβια από το Εφετείο του Δικαστηρίου της Χάγης έχει κλείσει. Αλλά από πολιτική σκοπιά δεν έχει κλείσει ακόμη. Η αύξηση της ποινής ικανοποιεί της ενώσεις συγγενών των θυμάτων – και ταράζει τη σερβική κοινή γνώμη.»
» Όχι μόνο στα Βαλκάνια, έθνη και κοινωνίες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας τους». Όπως σημειώνει το σχόλιο, προϋπόθεση για μια σταθερή ειρήνη είναι η αποδοχή των εγκλημάτων από το έθνος που τα διέπραξε, η αναγνώριση των «ίδιων δαιμόνων» και η «ένδειξη συμπόνιας προς τα θύματα των ‘άλλων’», ενώ ειδικότερα για τα Βαλκάνια, εκτιμά το σχόλιο, θα πρέπει όλα τα κράτη των Βαλκάνια «να βάλουν το χέρι βαθιά στην πληγή» προκειμένου να συμφιλιωθούν.
«Η δικαιοσύνη, ακόμη και στη Χάγη, απονέμεται αργά. Και ούτε εκεί είναι εντελώς ανεπηρέαστη από εξωτερικούς παράγοντες» αναφέρει το σχόλιο, σημειώνοντας: «Αν όμως παρά ταύτα μετά από χρόνια δικαστικής διαδικασίας, ακροάσεων εκατοντάδων μαρτύρων, το Δικαστήριο καταλήγει επιτέλους σε μια καταδίκη στην υπόθεση Κάρατζιτς, μετά μάλιστα την εξάντληση κάθε νομικού μέσου, τότε και η σερβική κοινή γνώμη πρέπει να αναγνωρίσει την αλήθεια». Το σχόλιο αναφέρει μάλιστα σε άλλο σημείο ότι στη Σερβία ακόμη κάποιοι παρουσιάζουν τον Κάρατζιτς ως «ήρωα». Τέλος η TAZ καταλήγει: «Όποιος, όπως η Σερβία, προσβλέπει στην ΕΕ και με αυτό θέλει να ενστερνιστεί τις ‚ευρωπαϊκές αξίες‘ δεν μπορεί να εμμένει σε μια ανόητη ισχυρογνωμοσύνη και να λέει ψέματα στον εαυτό της. Η ίδια πρέπει να αφορίσει τους δαίμονές της πριν από μια είσοδο στην ΕΕ –αλλιώς ίσως ανάψει ένα ακόμη φιτίλι εντός της Ευρώπης».
Βrexit… όπως κωμωδία των Monty Python
Τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του Βrexit σχολιάζει γλαφυρά η αυστριακή Die Presse σημειώνοντας «Πολλά μπορεί να επιρρίψει κανείς στη βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά όχι έλλειψη σοβαρότητας και σταθερότητας. Σαν ένα μικρό ρυμουκλό πλοίο περνά πεισματικά μέσα από μεγάλα κύματα, την ώρα που ο βρετανικός κοινοβουλευτισμός μοιάζει να βυθίζεται στα ρηχά.
Οι περιπέτειες γύρω από τη διεξαγωγή τρίτου γύρου ψηφοφορίας για το Brexit στην Βουλή των Κοινοτήτων, την οποία οι άμεσα εμπλεκόμενοι προσπαθούν να μπερδέψουν επικαλούμενοι διαδικαστικά τεχνάσματα προερχόμενα από τον 16ο και 17ο αιώνα, θυμίζουν, μέσα στο σουρρεαλισμό τους, εικόνες από την τηλεοπτική σειρά ‘Monty Python’s Flying Circus’. Για να ολοκληρωθεί πλήρως o παράλογος πίνακας του Brexit χρειάζεται μόνο ένα ιπτάμενο κοπάδι, τρία φουριόζικα σύννεφα και ένας εξοργισμένος επίσκοπος».
Δήμητρα Κυρανούδη