«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» λέει το γνωμικό. Σε αυτό πόνταραν ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς έβλεπαν να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του κόσμου για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Το αφήγημα περί «ακροδεξιών» που αντιδρούσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπιασε, αντιθέτως γύρισε μπούμερανγκ για τον πρωθυπουργό -επιτείνοντας την οργή του κόσμου- και γι’ αυτό τον λόγο μπήκε σύντομα στο συρτάρι.
Μοναδική ελπίδα για τους κυβερνώντες ήταν, με την πάροδο του χρόνου, το θέμα να περάσει σε δεύτερο φόντο, να ξεθυμάνει, επιτρέποντας αλλαγή του κλίματος στη Μακεδονία -κυρίως- αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.
Ωστόσο, φαίνεται πως λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι… η Μακεδονία.
Υπό διωγμό από τα Τέμπη και πάνω
Τα περιστατικά αποδοκιμασίας κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες ημέρες, καθώς και ψυχρή ανταπόκριση του κόσμου στις ομιλίες τους έχουν προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τελευταία κρούσματα ήταν οι υποδοχές που είχε ο Νίκος Παππάς σε Κιλκίς και Βέροια. Αποδοκιμασίες, ύβρεις, γιουχαϊσματα, «προδώσατε τη Μακεδονία» περίμεναν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής μετατρέποντας την περιοδεία του σε ψυχρολουσία.
Και να ήταν ο μόνος… Πρόσφατα το ίδιο κλίμα συνάντησε στην Κατερίνη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καβάλα, όπου για να κατευνάσει την οργή του κόσμου αναγκάστηκε να επικαλεστεί την μακεδονική καταγωγή του.
Εξίσου επεισοδιακές ήταν οι ομιλίες της Όλγας Γεροβασίλη στην Κοζάνη, της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και της υποψήφιας για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.
Πανικός από τις δημοσκοπήσεις
Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα μάλιστα που όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, όσο και για τους υποψηφίους του για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η κατάσταση αυτή προβληματίζει μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπουν ότι στις δημοσκοπήσεις το 45% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η νευρική κρίση που έχει πλήξει το Μαξίμου φαίνεται μεμιάς από τις απεγνωσμένες προσπάθειες να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Ωστόσο, οι συνεχείς κραυγές περί ακροδεξιάς, οι προσπάθειες δημιουργίας «προοδευτικού πόλου» και «γεφυρών», το ξεσάλωμα με τις προσλήψεις στο δημόσιο, και το αμφίβολης επιτυχίας αντάρτικο του Αλέξη Τσίπρα κατά των Θεσμών για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι ικανά να μειώσουν -έστω- τον αντίκτυπο της συμφωνίας με τη «Βόρεια Μακεδονία».
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το προγραμματισμένο για τις 2 Απριλίου ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια, μια κίνηση που θα ρίξει ακόμα περισσότερο αλάτι στην πληγή της κυβέρνησης, καθώς ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ακόμα και η χθεσινή τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» χειροτερεύει την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας πέταξε το μπαλάκι στην Αθήνα όταν ερωτήθηκε αν η συγκεκριμένη γλώσσα ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος.
Με αυτά τα δεδομένα, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα. Πηγές του Μαξίμου λένε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. εκείνο των σχολικών εγχειριδίων, για το οποίο θασυνεδριάσει αύριο η αρμόδια επιτροπή υπό τον εφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Μακεδονία δείχνει να εκδικείται την κυβέρνηση…