Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τα θέματα ενέργειας, καθώς αυτή κατέχει χιλιόμετρα ακτής στην ανατολική Μεσόγειο.
«Mία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα», τόνισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας όπως συμβαίνει τελευταία με δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα, Κατρούγκαλου και Κοτζιά, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα», προσθέτοντας πως «μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι: «η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου»». Παράλληλα, χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη που, όπως σημειώνει, έρχεται να προστεθεί «στη δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές», καθώς και της αναφοράς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας»».
Ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε και την παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όταν είπε για την ανατολική Μεσόγειο ότι «δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες», καθώς και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Καραγιαννίδη και Δουζίνα, που είπαν εντός της ελληνικής Βουλής ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν «με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία»».
«Μετά από αυτά, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που εγείρονται: Έχει ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση μεταβάλλει τη γνωστή αρνητική στάση της ως προς το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και ότι εγκαταλείπει την πρακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Οι θέσεις αυτές που διατυπώνονται από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γνώση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας; Απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις;» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.
Από τη μεριά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι: «Με πρόσχημα και όχημα την δήθεν φωνή της λογικής, η κυβέρνηση στους τελευταίους της μήνες επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ζητήσει κανένα σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής να μην προωθηθεί από την διμηνίτικη ή πενταμηνίτικη κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».
Για «ανιστόρητες και απαράδεκτες» δηλώσεις έκανε λόγο η Ένωση Κεντρώων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς «δεν απέκλεισε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο», και αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ζητά άμεσα τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενημέρωση του Κοινοβουλίου.
«Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει όπως αρμόζει στις προκλήσεις του Ερντογάν, για δήθεν γκιαούρηδες και Ισλαμπόλ, το ΥΠΕΞ χαριεντίζεται με τον Τσαβούσογλου, ανοίγοντας ακόμη πιο πολύ την όρεξη της Τουρκίας για παράνομες διεκδικήσεις στα ενεργειακά» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, επικρίνοντας και αυτός την δήλωση Κατρούγκαλου.
Απάντηση υπουργείου Εξωτερικών: Να μπει τέλος στα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική
«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με αφορμή ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Τα αυτονόητα αυτά δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως «ακόμη πιο επιπόλαιη είναι η αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών τονίζει πως «τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος».