Η Citigroup Inc σχεδιάζει να πουλήσει πολλούς τόνους χρυσού, τους οποίους η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας παραχώρησε ως ενέχυρο για να λάβει δάνειο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την επαναγορά τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση Μαδούρο από το 2014 έχει προχωρήσει σε οικονομικές πράξεις γνωστές ως swap χρυσού, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα χρυσού που διαθέτει για να αποκτήσει πρόσβαση σε μετρητά, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των εσόδων από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του 2015 με τη Citibank Citigroup, η Βενεζουέλα επρόκειτο να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 11 Μαρτίου, ενώ το υπόλοιπο του δανείου λήγει το επόμενο έτος.
Το Fox News αναφέρει πως η Citibank σχεδιάζει να πουλήσει τον χρυσό, που έχει τρέχουσα εμπορική αξία περίπου 1, 36 δισ. δολαρίων, για να ανακτήσει την πρώτη δόση του δανείου και θα καταθέσει το υπόλοιπο ποσό -περίπου 258 εκατ. δολάρια- σε τραπεζικό λογαριασμό στη Νέα Υόρκη όπου οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει τα βενεζουελάνικα κεφάλαια στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Η ικανότητα του καθεστώτος Μαδούρο να αποπληρώσει τα δάνεια είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τόσο εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, όσο και των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης, ως νόμιμο-μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, θεωρώντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο για εξαετή θητεία έγινε ύστερα από εκλογές βίας και νοθείας, εν μέσω ενός αυταρχικού, αντιδημοκρατικού καθεστώτος.
Τον Ιανουάριο ο Γκουάιντο επικαλέστηκε το σύνταγμα της Βενεζουέλας για να ανακοινώσει την προσωρινή προεδρία του, ωστόσο ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και έχει την στήριξη των ισχυρών στρατιωτικών.
Με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, άνθρωποι προσκείμενοι στον Γκουαϊδό Guaido ανέλαβαν τον έλεγχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA -θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας ραφιναρίσματος- αλλά η προσπάθεια διαπραγμάτευσης προκειμένου να δοθεί μια παράταση 120 ημερών στην προθεσμία επαναγοράςήταν ανεπιτυχής.
«Η Citibank είπε ότι υπήρξε γεγονός ανωτέρας βίας στη Βενεζουέλα, οπότε η περίοδος χάριτος ήταν απαραίτητη, αλλά δεν την χορήγησαν», ανέφερε άνθρωπος του περιβάλλοντος του Γκουαϊντό.
Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.