Ενα ζήτημα ενώνει τους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ: η νομιμοποίηση της μαριχουάνας για αναψυχή. Το ζήτημα αυτό αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ σήμερα επειδή συνδέεται με την ίση μεταχείριση όλων των φυλών από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, και την καταπολέμηση των οικονομικών ανισοτήτων.

Ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσεϊ εισήγαγε το Νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη της Μαριχουάνας τον περασμένο μήνα το οποίο, αν ψηφιστεί, θα αφαιρέσει τη μαριχουάνα από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών και θα απαλείψει τις καταδίκες που αφορούν την κατοχή της. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να συλληφθούν για κατοχή μαριχουάνας από όσες οι λευκοί, αν και η χρήση μαριχουάνας ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.

Αλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όπως η Κίρστεν Γκίλιμπραντ, ο Μπέρνι Σάντερς, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η Καμάλα Χάρις, έσπευσαν να προσυπογράψουν το νομοσχέδιο. Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ επίσης το προσυπέγραψε δηλώνοντας σε προεκλογική συγκέντρωση: «Το υποστηρίζω ως ο πατέρας ενός μαθητή γυμνασίου, όπου τα γυμνάσια είναι μία από τις γρηγορότερα αυξανόμενες αγορές μαριχουάνας σήμερα. Στη μαύρη αγορά δεν ζητούν ταυτότητα – δεν τους νοιάζει, αρκεί να πουλήσουν».

«Ενας Δημοκρατικός που δεν συμφωνεί με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σήμερα δεν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι επιθυμεί την καταπολέμηση των φυλετικών αδικιών» είπε στους «New York Times» ο Βίνσεντ Σάδερλαντ, διευθυντής του Κέντρου για τις Φυλές, την Ανισότητα και τον Νόμο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Περισσότερα από έξι χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση στο Κολοράντο των ΗΠΑ, οι φόβοι ότι θα αυξανόταν η χρήση ανάμεσα στους ανηλίκους δεν έχουν επαληθευτεί ενώ τα αυξανόμενα έσοδα από τη φορολόγηση της μαριχουάνας χρηματοδοτούν κοινωνικά προγράμματα.

Ποιοι αντιτίθενται

Δυο Δημοκρατικοί γερουσιαστές που αντιτίθενται στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Εϊμι Κλόμπουτσαρ από τη Μασαχουσέτη, που ανακοίνωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, και ο Σέροντ Μπράουν από το Οχάιο, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα είναι υποψήφιος, εκπροσωπούν Μεσοδυτικές Πολιτείες οι οποίες είναι πιο συντηρητικές από τις παράκτιες Πολιτείες, τόσο του Ατλαντικού όσο και του Ειρηνικού, που άνοιξαν τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Η Κλόμπουτσαρ υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε Πολιτείας να νομιμοποιεί ή όχι τη μαριχουάνα, ενώ ο Μπούκερ και οι υπόλοιποι ζητούν να νομιμοποιηθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο για όλη τη χώρα.

Οι Μεσοδυτικές Πολιτείες μαστίζονται από την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση των Ναρκωτικών, η χρήση μαριχουάνας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει στην κατάχρηση αλκοόλ αλλά η πλειονότητα των χρηστών δεν περνάει στα σκληρά ναρκωτικά. Περυσινή μελέτη έδειξε ότι στις πολιτείες που νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα, η χρήση οπιοειδών μειώθηκε κατά σχεδόν 15%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τη νομιμοποίηση κυμαίνεται περίπου στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ΗΠΑ – Μεσοδυτικές Πολιτείες, ακτές και Νότο. Την υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό οι νέοι κάτω των 35 ετών, ενώ αντιτίθενται σε αυτήν οι κοινωνικά συντηρητικοί.

Στις περυσινές εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου στο μέσον της προεδρικής θητείας οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν έκαναν την πολιτεία αυτή την πρώτη από τις Μεσοδυτικές που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα για αναψυχή ενώ στο Μιζούρι, στην Οκλαχόμα και στη Γιούτα τη νομιμοποίησαν για ιατρική χρήση.