Ως «κλειδί» αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) για όσους κατοχυρώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα στο Κτηματολόγιο μέσω χρησικτησίας. Και όπως διαφαίνεται αφορά την πλειονότητα των πολιτών που προσέρχονται στα κτηματολογικά γραφεία κατά τη νέα και τελική φάση κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) για το 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Διοίκηση του Κτηματολογίου, παρουσία και του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Δημαρά, περισσότερα από τα δύο τρίτα των 16,5 εκατ. δικαιωμάτων που περιλαμβάνει το ΚΤΙΜΑ 16 αφορούν σε αγροτικές περιοχές.
Η εμπειρία από παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης έχει δείξει ότι στις αγροτικές περιοχές τα ποσοστά χρησικτησίας είναι ιδιαιτέρως υψηλά, εκτός από τις περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί, οπότε υφίστανται κτηματολογικοί πίνακες. Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά μέσο όρο, στις 21 μελέτες κτηματογράφησης που «τρέχουν» από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν γίνει μόνο 700.000 δηλώσεις πολιτών (στοιχεία έως τις 15 Μαρτίου) εκ των οποίων το 13% ηλεκτρονικά. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Βύρων Νάκος, η πλειονότητα των πολιτών σε αυτές τις περιοχές δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Συνολικά εκτιμάται ότι η μέση συμμετοχή στις 21 συμβάσεις για το «ΚΤΙΜΑ 16» φτάνει περίπου στο 7%.
Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κ. Χριστίνα Κλωνάρη, όποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία και δεν έχει «τακτοποιημένα» χαρτιά, θα πρέπει να καταθέσει (εάν έχει) τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ή θα πρέπει να υποβάλλει έγγραφα που να αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το Ε9 στο οποίο φαίνεται ότι το ακίνητο δηλωνόταν.
Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών – να γίνει περαιτέρω αξιοποίηση του Ε9 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Το σκεπτικό είναι να επεκταθεί η χρήση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης στην περίπτωση που οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου διαπιστώσουν ότι η κτηματογράφηση δεν προχωρά.
Ήδη οι μελετητές έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να μπορεί να γίνεται επιβεβαίωση στοιχείων μέσω του TAXIS. Ειδικότερα, προτείνουν να μπει στη δήλωση εισοδήματος ένα κουτάκι, στο οποίο ο πολίτης θα κάνει τσεκ εάν συναινεί με τη χρήση του Ε9 από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κ. Χριστίνα Κλωνάρη το E9 μπορεί να λειτουργήσει ως «planΒ» ώστε να σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Άλλωστε, το πάντρεμα των δύο συστημάτων (του TAXIS και του Κτηματολογίου) προβλεπόταν ήδη από παλαιότερο νόμο.
Οι πολίτες που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να προσκομίσουν οπωσδήποτε τοπογραφικό διάγραμμα (εκτός εάν η θέση και τα όρια του γεωτεμαχίου μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς στον ψηφιακό χάρτη) και το Ε9. Επίσης, εάν δεν διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα από τον συνδυασμό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και άλλων βαρών επί του ακινήτου κλπ). Γίνονται επίσης δεκτά και συμβόλαιαόμορων οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν τον πολίτη που θέλει να κάνει χρήση έκτακτης χρησικτησίας ως ιδιοκτήτη του διπλανού ακινήτου. Επίσης, μπορεί να προσκομιστεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο.
Μια εβδομάδα λειτουργίας του γραφείου στο Γαλάτσι
Εδώ και μια εβδομάδα λειτουργεί το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137), στο οποίο εξυπηρετούνται κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι έχουν περιουσία στις περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι μελετητές που έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία του Γαλατσίου έχουν εξυπηρετήσει, από την περασμένη Τρίτη, χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων 4.200 έχουν περαιώσει τη διαδικασία. Συνολικά έχουν δηλωθεί 7.834 δικαιώματα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές «Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης», Δυτικής Αττικής και νήσων (Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Κύθηρα, Αντικύθηρα) και «Λήμνου – Λέσβου». Όσο για την πολυτάραχη κτηματογράφηση του Δήμου Αθηναίων (είχε ξεκινήσει το 2008), η προανάρτηση αναμένεται στα μέσα Απριλίου.
Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα γίνει η ανάθεση των πέντε συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων της χώρας για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων. Αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.