«Τελευταίο ταξίδι Βουλγαρία», είναι ο τίτλος άρθρου της Badische Zeitung που αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την κατασκευή των πρώτων κέντρων αποτέφρωσης νεκρών οι οποίες όμως προσκρούουν στις αντιδράσεις της Εκκλησίας.
«Εδώ και δεκαετίες έλληνες πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν μάχες για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων. Πρόσφατα έκαναν όμως ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την άδεια κατασκευής του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όντως θα αρχίσει να χτίζεται. Διότι η πανίσχυρη Ορθόδοξη Εκκλησία αντιδρά. Και οι κάτοικοι προσπαθούν να σταματήσουν το εγχείρημα. Παρά ταύτα ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται αισιόδοξος».
Όπως σημειώνει η Deuchte Well, η οποία επικαλείται την εφημερίδα, «το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στηρίζουν την κατασκευή αποτεφρωτηρίων έχει και πρακτικούς λόγους: στα περισσότερα νεκροταφεία των μεγαλουπόλεων δεν υπάρχει πλέον χώρος, παρότι στην Ελλάδα συνηθίζεται να γίνεται μετά από χρόνια η εκταφή των οστών και να τοποθετούνται σε οστεοφυλάκια. Σχέδια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων υπάρχουν επίσης σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο δεν προχωρούν εξαιτίας συνεχιζόμενων ενστάσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Με σθένος αγωνίζεται για το θέμα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Όταν η σύζυγός του πέθανε πριν από μερικά χρόνια, συνόδευσε τη σωρό της στη Σόφια όπου έγινε η αποτέφρωση και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα με την τέφρα. Σχεδόν 3.000 αποθανόντες Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο αυτό το τελευταίο ταξίδι. Η ελληνική εταιρία True Memorial χρεώνει την αποτέφρωση στη Βουλγαρία με 1.900 ευρώ […]. Θα ήταν αρκετά φθηνότερη εάν υπήρχε αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο πανίσχυρος ορθόδοξος κλήρος το έχει αποτρέψει. Θεωρεί την αποτέφρωση ειδωλολατρικό έθιμο που ‘αντίκειται στο πνεύμα της Αγίας Γραφής’. Επιπλέον: η Εκκλησία βγάζει καλά λεφτά από τις συχνά πομπώδεις κηδείες».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά τις σχετικές προσπάθειες που ξεκίνησαν ήδη το 1946 και μολονότι η καύση των νεκρών νομιμοποιήθηκε το 2006, μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει κέντρο αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα».