«Δεν φοβάμαι να προχωρήσω στο δρόμο λόγω του Μακεδονικού. Με πλησίασαν άτομα και για τη Μακεδονία, μου είπαν την άποψη τους αλλά μέχρι εκεί», δήλωσε τη Δευτέρα η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφερόμενη στα μηνύματα που παίρνει από τον κόσμο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι δηλώσεις και άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ωστόσο δεν πείθουν κανέναν, αφού η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και μάλιστα υπάρχουν και οι σχετικές αποδείξεις.
Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προκαλέσει την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών σε πολλούς νομούς της χώρας και κάθε φορά που κάποιος πολιτικός που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιοδεία αντιμετωπίζει προβλήματα. Κι όχι μόνο. Βρίσκει πλέον και άδειες αίθουσες, λείπει το κοινό, όπως έγινε στην ομιλία του Νίκου Παππά στο Κιλκίς.
Υπάρχουν νομοί στους οποίους οι βουλευτές και οι υπουργοί είναι αποσυνάγωγοι ενώ τα ποσοστά του κόμματος είναι άκρως απογοητευτικά. Ενδεχομένως να είναι ακόμη και μονοψήφια.
Η απελπισία στο Μαξίμου είναι εμφανής, μόνο που κανείς δεν περίμενε ότι οι αντιδράσεις θα ήταν τόσο εκτεταμένες και δεν θα σταματούσαν μετά από τόσο καιρό.
Πήγε για βασιλόπιτα και τ’ άκουσε για τις Πρέσπες
Στις 29 Ιανουαρίου ήταν σειρά της Χαράς Καφαντάρη να δεχθεί «τα μηνύματα του κόσμου». Κατά την ομιλία της της σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, για την κοπή της βασιλόπιτας, έγινε στόχος αποδοκιμασιών από μερίδα των παρευρισκομένων, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στην αίθουσα.
Η βουλευτής κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμη και αποχώρησε με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το trapezounta.gr
Όταν οι Νοτοπούλου και Φάμελος «άκουσαν τη γνώμη του κόσμου»
Στις 26 Ιανουαρίου σημειώθηκαν επεισόδια με δακρυγόνα στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της «Επιτροπής Αγώνα για τη Μακεδονία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην πόλη.
Εκτός από τον κύριο Παυλόπουλο, οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν εντόνως την τότε υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο κατά την άφιξή τους στο Μέγαρο Μουσικής.
Στις 22 Φεβρουαρίου τις συνέπειες της κυβερνητικής απόφασης να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υπέστη ο υπυοργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πολίτες της Δράμας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίουόπου όπου ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «η ανάκαμψη της Οικονομίας και της Κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή».
Περιττό να αναφέρουμε ότι το κλίμα ήταν φορτισμένο και τα αστυνομικά μέτρα δρακόντεια…
Προληπτικές προσαγωγές για… την ασφάλεια του πρωθυπουργού
Στις 13 Ιανουαρίου, η Κρατική Ασφάλεια φρόντισε από νωρίς να μην υπάρξουν αντιδράσεις, εφαρμόζοντας μια πρακτική που συνηθίζεται σε αυταρχικά καθεστώτα, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Έτσι λοιπόν, η Κρατική Ασφάλεια πραγματοποίησε 20 προληπτικές (!) προσαγωγές έξω από το Μέγαρο Μουσικής, λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν άλλες 14 προσαγωγές που πήραν τον ίδιο δρόμο, με τον ίδιο τρόπο.
Η ανακοίνωση της «Επιτροπής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος», μέλη της οποίας προσήχθησαν ήταν σκληρή κάνοντας λόγο για «χουντικές συμπεριφορές που θα βρουν απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
«Ο πανικός που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό μπροστά στην πάνδημη αγανάκτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών τους οδηγεί σε παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών ακόμα και να κυκλοφορούν έξω από το κτήριο που πρόκειται να μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας και οι ελάχιστοι υπερασπιστές της συμφωνίας» συμπλήρωσε η Επιτροπή.
«Από τη Μακεδονία μας στέλνουμε μήνυμα αγάπης…»
Ήταν 6 Ιανουαρίου, ανημέρα των Θεοφανείων, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ώρα που η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους , μετά τον Αγιασμό των Υδάτων μια γυναίκα άρχισε να φωνάζει: «Η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν την πουλάμε!».
Η κ. Νοτοπούλου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της χωρίς να μπει στον κόπο να αναφερθεί στο περιστατικό, περιοριζόμενη στο… άγιο πνεύμα της ημέρας.
«Το Φως των Θεοφανείων να λάμψει κάθε ιδιαίτερο πρόσωπο, να κοσμίσει τις καρδιές μας με αγάπη, αλληλλεγγύη, με δύναμη για να ανταπεξέλθουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας, προσωπικούς και εθνικούς», ανέφερε και συνέχισε:
«Από τη Μακεδονία μας και τη Θράκη, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης, ένα μήνυμα αδελφοσύνης» τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές μας πράξεις να πορεύονται πάντα με γνώμονα να υπηρετούν τον άνθρωπο, να υπηρετούν την αγάπη. Χρόνια πολλά».
Την ίδια αντιμετώπιση είχε και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, πολύ καιρό πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήταν 4 του περασμένου Ιουλίου, όταν κατά την επίσκεψή του στο Άργος, έξω από το Εργατικό Κέντρο όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει, ο κ. Πετρόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση στο πρόσωπό του για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Τελικά, ο υφυπουργός αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την ομιλία του -για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα- μπροστά σε περιορισμένο αριθμητικά ακροατήριο και με την έντονη παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από το Εργατικό Κέντρο του Άργους.
Χθες ο Νίκος Παππάς πήρε σειρά στις αποδοκιμασίες.
Ο κ. Παππάς μίλησε ενώπιον 50 περίπου ανθρώπων. Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε ο τοπικός βουλευτής Θεόδωρος Παραστρατίδης δεν βρισκόταν στην αίθουσα.
Μοναδικός συμπαραστάτης ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.
Τα δεκάδες άδεια καθίσματα στην αίθουσα πιστοποίησαν τη μικρή απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα τραύματα που έχει δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα η Συμφωνία των Πρεσπών.