Κατά των μονομερών ενεργειών που έχει κατά νου η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας προειδοποιεί η Κομισιόν και διά του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Μετά το non paper του Μεγάρου Μαξίμου με το οποίο επί της ουσίας προανήγγειλε μονομερείς ενέργειες σε σχέση με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τις οποίες σκοπεύει να εισάγει στη Βουλή η κυβέρνηση την Παρασκευή -πριν από το EWG της Δευτέρας- ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθάρισαν ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί.
«Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί» ανέφεραν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ.
Αν και οι ίδιες πηγές επισήμαιναν πως η τελική απόφαση για την πρώτη κατοικία είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση, τόνιζαν αφενός πως «εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και αφετέρου πως «η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις». Σημείωναν δε πως εκτός από την ΕΚΤ έχει λόγο για την πρώτη κατοικία ακόμη και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.
Οι Βρυξέλλες πρόσθεταν πάντως πως η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την πρώτη κατοικία και την προστασία της, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.
Μοσκοβισί : «Επίτευξη ισορροπημένης συμφωνίας»
Κατόπιν της διαρροής αυτής, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επισημοποίησε την «προειδοποίηση» της Κομισιόν, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία μια «ισορροπημένη συμφωνία για το νομοσχέδιο» και επανέλαβε ότι στόχος είναι να καταλήξουν οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Σε συνέχεια της εντολής που έδωσε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2018».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και υπογράμμισε: «Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες όσο και για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος κατέληξε, σημειώνοντας: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου».
Η απάντηση του Μαξίμου στα αλλεπάλληλα μηνύματα
Η ανταλλαγή non paper και μηνυμάτων μεταξύ Μαξίμου και Κομισιόν ξεκίνησε με τις δηλώσεις του επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα επιβεβαίωσε τη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα του διαδόχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από περίπλοκα τεχνικά θέματα», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για τον νέο νόμο Κατσέλη και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος. Το νέο πλαίσιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου, φθάνοντας συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022. Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε λύση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εργαζόμαστε για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», ανέφερε ο κ. Κοστέλο.
Ακολούθησε η απάντηση κύκλων του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση κατέδειξε ότι είναι έτοιμη για να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια για την προστασία της α’ κατοικίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή σχετικά με την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ και θα φέρει αντιμέτωπη την Ελλάδα με τους δανειστές, ειδικά με την ΕΚΤ που εκτιμά ότι το σχέδιο για την πρώτη κατοικία θα προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες.
Προεκλογικό «χαρτί»
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, αφού άφησε τον χρόνο για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη να περάσει ανεκμετάλλευτος, τώρα σχεδιάζει να παίξει το χαρτί του λαϊκισμού, διά της «αντίστασης στους θεσμούς» εν όψει εκλογών.
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες, αγνοώντας τους θεσμούς και την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Κι αυτό γιατί θα προτιμήσει να δείξει και φιλολαϊκό και «αντιστασιακό» προφίλ απέναντι στους δανειστές και να μην εισπράξει ένα σημαντικό ποσό -το οποίο δεν έχει άμεσα ανάγκη- προκειμένου να ανακυκλώσει τα συνθήματα των προηγούμενων εκλογών.
Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ενόψει ευρωεκλογών να πάμε σε μια επανάληψη της κλασικής πόλωσης αντιμνημονιακών και μνημονιακών. Αυτή τη φορά θα επαναληφθεί ως πόλωση ανάμεσα στην «αντιστασιακή» κυβέρνηση και την υποτίθεται υποταγμένη έναντι των δανειστών αντιπολίτευση.
Ίσως να είναι και αυτός ένας τρόπος το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει την άρθρωση ενός «πολιτικού αφηγήματος» που θα ανακόψει, ή έστω περιορίσει, την εκλογική συντριβή του.