«Η χωρίς προηγούμενο σφαγή στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να αποκαλείται με το όνομά της» γράφει editorial της «Washington Post»: «μια τρομοκρατική επίθεση από έναν λευκό φανατισμένο εθνικιστή που κυριεύτηκε από την ισλαμοφοβία και ωθήθηκε από έναν ένθερμο εξτρεμισμό που εξαπλώνεται στις πιο σκοτεινές χαραμάδες του Internet».
Ο πρόεδρος Τραμπ ωστόσο – σχολιάζει η εφημερίδα – μολονότι εξέφρασε συμπάθεια και αλληλεγγύη προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, όλο το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έστελνε το λάθος μήνυμα για το αιματοκύλισμα στη Νέα Ζηλανδία: τις ώρες μετά την τραγωδία, μέσω Twitter ο ίδιος κατήγγειλε τους μετανάστες ως εισβολείς ενώ υπερασπίστηκε παρουσιάστρια του Fox News που ετέθη σε διαθεσιμότητα για τις ισλαμοφοβικές παρατηρήσεις της. Κυρίως δεν έστειλε κανένα μήνυμα συμπάθειας προς τους απανταχού μουσουλμάνους ούτε καταδίκασε τα «περί λευκής υπεροχής». Δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς, ο Τραμπ δεν είχε μιλήσει καν στο τηλέφωνο με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Νέα Ζηλανδία.
Σε μια εποχή όπου η βία και το μίσος διασπείρονται με τόσο μεγάλη ευκολία στο Διαδίκτυο – προσθέτει η εφημερίδα – είναι πολύ σημαντικό οι παγκόσμιοι ηγέτες να καταγγέλλουν με σαφήνεια τέτοιου είδους πράξεις. Επιθέσεις σε τζαμιά και άλλους τόπους λατρείας είναι επικίνδυνες και ιδιαίτερα απειλητικές. Ο Τραμπ δεν το έπραξε.
«Δεν ξέρω πόσες φορές θα πρέπει να το πούμε. Ας δεχθούμε αυτό που συνέβη στη Νέα Ζηλανδία ως αυτό που είναι: μια φριχτή, εμπαθής, τραγική πράξη» έσπευσε να δηλώσει ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι μιλώντας στην εκπομπή Fox News Sunday, σε μια σαφή προσπάθεια να αποσυνδέσει τον Τραμπ με τους υπέρμαχους της λευκής φυλής.
Μάταια. Η στάση του Τραμπ σχολιάστηκε ευρέως. Ο ίδιος εξάλλου κατά το παρελθόν πολλές φορές έχει φλερτάρει απροκάλυπτα με την Ακροδεξιά, έχει καλύψει τον ρατσισμό και έχει προτείνει τη λύση προβλημάτων διά της βίας. Ποιος ξεχνά την άρνησή του να καταδικάσει ακροδεξιούς διαδηλωτές που πυροδότησαν τα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 2017 υποστηρίζοντας τότε ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν και οι δύο πλευρές;
Ποιος ξεχνά τις προεκλογικές του ομιλίες όπου αποκαλούσε τους μετανάστες «βιαστές», ποιος ξεχνά πως κατασκεύαζε εσωτερικούς εχθρούς εκμεταλλευόμενος φόβους μεγάλης μερίδας συμπατριωτών του; Ποιος ξεχνά φυσικά το πρώτο δείγμα γραφής που έδωσε ως πρόεδρος με τα διατάγματα της απαγόρευσης εισόδου μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Η γερουσιαστής Κίρστεν Γκίλιμπραντ, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, έγραψε στο Twitter ότι «ξανά και ξανά, αυτός ο πρόεδρος αγκαλιάζει και ενθαρρύνει τους υπερμάχους της λευκής φυλής και αντί να καταδικάζει τους ρατσιστές τρομοκράτες τούς καλύπτει. Αυτό δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε αποδεκτό».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε προ μηνών το FBI, τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17% επί προεδρίας Τραμπ. Επικριτές του υποστηρίζουν ότι όλα αυτά συνδέονται σαφώς με τον ρατσιστικό λόγο που υιοθετείται τόσο από τον ίδιο τον Τραμπ όσο και από τους συμμάχους του στο Κογκρέσο και μερίδα αμερικανικών Μέσων. Ενα νοσηρό κλίμα που καθιστά τους ψηφοφόρους «δέσμιους του μίσους», όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Πολ Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο του στους «New York Times».