Τα 20α του γενέθλια γιορτάζει εφέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου το οποίο παραμένει το πιο επιτυχημένο, ξένου εθνικού χαρακτήρα Φεστιβάλ κινηματογράφου στην χώρα μας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 10 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 11 ως τις 17 του ιδίου μηνός στην Θεσσαλονίκη.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται και εφέτος στο προσκήνιο, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας: μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Αναλυτικότερα οι ταινίες που θα κριθούν από την κριτική επιτροπή των Νταβίντ Φονκίνος (Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης), Ελένης Ράντου (ηθοποιός), Μαριάννας Κάλμπαρη (σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν), Λουκά Κατσίκα (καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival) και Σύλλα Τζουμέρκα (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός) είναι οι παρακάτω:

«Celle que vous croyez» (Ποια νομίζεις ότι είμαι) – Safy Nebbou, «C’est ça l’amour» (Αγάπη είναι) – Claire Burger , «Duelles» (Μητρικό ένστικτο) – Olivier Masset- Depasse, «En liberté» (Το πρόβλημά μου είσαι εσύ) – Pierre Salvadori, «L’heure de la sortie» (Το τελευταίο μάθημα) – Sébastien Marnier, «Le grand bain» (Κολύμπα) – Gilles Lellouche, «Les invisibles» (Οι αόρατες )– Louis – Julien Petit, «Pupille» (Τρυφερή αγκαλιά) – Jeanne Herry, «Un amour impossible» (Μια αγάπη ανέφικτη) – Catherine Corsini. Με την ταινία «En liberté !» η αυλαία θα σηκωθεί την Τρίτη 2 Απριλίου στο Παλλάς της Βουκουρεστίου. Ολες οι ταινίες του διαγωνιστικού έχουν ήδη αγοραστεί από την ελληνική διανομή για μελλοντική εκμετάλλευση στις αίθουσες.

Το Πανόραμα του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και εφέτος πάρα πολλές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες οι «Chacun pour tous» (Όλοι για όλους) – Vianney Lebasque, «Continuer» (Οδοιπορικό) – Joachim Lafosse, «Deux fils» (Άνδρες σε κρίση) – Félix Moati, «Guy» (Guy Jamet, ο θρύλος) – Alex Lutz, «Le vent tourne | Παιχνίδια του ανέμου – Bettina Oberli, Les drapeaux de papier»

(Χάρτινες σημαίες) – Nathan Ambrosioni και «Les filles du soleil» (Οι κόρες του ηλίου) – Eva Husson.

Αρκετοί από τους δημιουργούς των ταινιών που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ θα κάνουν ένα πέρασμα από την Αθήνα κατά την διάρκειά του ενώ η θεματική ενότητα της 20ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο άρωμα. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας θα προβληθούν πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.

Οι ταινίες αυτές είναι οι «Garde à vue» (Η ανάκριση) – Claude Miller, «La boum» (Το πρώτο μου πάρτι) – Claude Pinoteau, «Le dernier métro» (Το τελευταίο μετρό) – François Truffaut, «Trois places pour le 26» (Τρεις θέσεις για την παράσταση) – Jacques Demy και «Violette Nozière» – Claude Chabrol. Τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau.

Τέλος, θα υπάρξουν εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά από 6 ετών και θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ: Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ) και το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer (απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες).

ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Αθηνα: ΔΑΝΑΟΣ – AΣΤΟΡ – AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Θεσσαλονίκη: ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ