Τέσσερις τροπολογίες για την ομαλή διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικων εκλογών αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της αντιπολίτευσης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια αύριο Τρίτη.
Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά, τον προσεχή Μάιο, θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες και μάλιστα όλες με σταυροδοσία, το Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.
Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ). Έτσι, αφενός αποφεύγονται οι μεγάλες καθυστερήσεις με τις ουρές, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που ταλαιπωρούν και αποθαρρύνουν τους εκλογείς και δημιουργούν προστριβές και διαμαρτυρίες και αφετέρου, εξασφαλίζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους και όλους τους παράγοντες της διαδικασίας, συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να επιβλέπουν τη διαδικασία απρόσκοπτα και χωρίς εντάσεις και επίσης να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα –έτσι κι αλλιώς- ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος τους ως εγγυητών των εκλογών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δημόσιοι υπάλληλοι στις εφορευτικές επιτροπές όπου δεν επαρκούν δικαστικοί αντιπρόσωποι
Με έτερη τροπολογία το υπουργείο θα προχωρήσει στη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών με δημοσίους υπαλλήλους, όπου ο αριθμός των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων.
Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών, με τους δεύτερους να διορίζονται μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.
Η προτίμηση των πτυχιούχων νομικής συνάδει τόσο με τη υφιστάμενη βασική επιλογή του νομοθέτη, που στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων προτάσσει τα νομικά επαγγέλματα (δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι κτλ), όσο και με τα ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα που έχει ο δικαστικός αντιπρόσωπος κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Ασυμβίβαστο βουλευτή – υποψήφιου ευρωβουλευτή
Επίσης με τροπολογία του ΥΠΕΣ, οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θεσπίζεται αντίστοιχο κώλυμα μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Την ίδια ώρα θεωρείται ευνόητο ότι διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Δηλαδή από τη στιγμή που ο βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα εάν πρώτα δεν παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα
Εκλογείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχετικά με τη διάταξη για τους εκλογείς στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή θα ενσωματωθεί σε τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών. Η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν.
Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου και επίσης κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ψήφου από τη Βρετανία, ανεξαρτήτως των διαδικασιών τουbrexit. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, οι εκλογείς που εγγράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600.