Τις μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστεί η χώρα μας ώστε από τη θέση των «ουραγών της Ευρώπης» να επαναπροσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ανέπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου.
O πρώην πρωθυπουργός, πέραν ενός σύντομου χαιρετισμού στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, είχε να κάνει δημόσια ομιλία περί τα 10 χρόνια γι’ αυτό και η παρέμβασή του έχει σημασία. Ο Κ. Σημίτης επιτίθεται στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την δημαγωγική, διαψεύδοντας έτσι ξεκάθαρα κάποια σενάρια που σκόπιμα διακίνησαν κάποιοι ότι εμμέσως στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα κάλεσε σε συστράτευση το προοδευτικό μέτωπο μαζί με το Κίνημα Αλλαγής.
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αν και θεωρεί ότι καλώς βρέθηκε μια λύση, ο πρώην πρωθυπουργός τη χαρακτηρίζει μη ικανοποιητική.
«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς» τόνισε ο κ. Σημίτης και προσέθεσε πως «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά της ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».
«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες» υπογράμμισε ο ομιλητής και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις παρεμβάσεις που έχει άμεση ανάγκη ο τόπος.
Ανάγκη από δημιουργία
«Κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία» τόνισε ο κ. Σημίτης, «από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας».
Για τις Πρέσπες
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την πίστη του «στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο. Η εκκρεμότητα στη διαφορά μας έπρεπε επομένως να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί» σημείωσε και τόνισε πως ωστόσο, η συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες. Η κυβέρνηση όμως, προχώρησε μόνη της – γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».
Για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ ώστε να συνεχισθεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Καταλήγοντας και καλώντας την κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει τον Χρήστο Παπαστεργίου, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα – με θέληση, επιμονή και αγώνα».